2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

AIDS-védelem óvszer nélkül

szerk. 2003. február 11. 17:43, utolsó frissítés: 17:41

#b#Óvszerhasználat nélkül#/b# is megakadályozható lesz hamarosan az AIDS terjedése: amerikai és brit tudósok ugyanis találtak egy olyan mikróbaölõ anyagot, amely meggátolja a HIV-vírus terjedését. Közben egy védõoltás is fejlesztés alatt áll.

Amerikai és brit kutatók közel járnak egy olyan új módszer kifejlesztéséhez, amelynek segítségével óvszer nélkül is védekezni lehet a HIV-vírus terjedése ellen. A Journal Nature Medicine címû lapban közzétett kutatási eredmények szerint találtak egy olyan mikrobaölõ anyagot, amely meggátolja a HIV-vírusok terjedését. Ezt az anyagot gél, illetve pesszárium formájában használhatják a nõk a közösülés elõtt. A kísérletek során a tudósok a mikrobaölõt emberi antitestekkel vegyítve próbálták ki nõstény makákó majmokon, és kiderült, hogy a gél több mint hét órán keresztül hatásosan védte õket a fertõzéstõl.

Igy néz ki a HIV vírusIgy néz ki a HIV vírus
Kutatók szerint az anyag használata azért is ígéretes, mert a korábbiaknál több választási lehetõséget ad, és megszabadítja a nõket attól a szégyentõl, amelyet sok helyen az óvszer használata jelent. A mikrobaölõ egyébként az óvszerhasználat tekintetében toleránsabb országokban is nagy jövõ elõtt állhat. Mintegy hatvanféle vegyülettel kísérleteznek , amelyek eredményeként fogamzásgátlót nyerhetnek, illetve olyan szert, amellyel eredményesen lehet védekezni a szexuális úton terjedõ nemi betegségek ellen.


Egy oltás, és más semmi

Néhány, a HIV-vírussal szemben immunis kenyai prostituált vérének vizsgálata vezetett el ahhoz a felfedezéshez, amely a HIV-vírus elleni védõoltás kifejlesztésének kezdete lehet. A HIV-elleni védõoltás kifejlesztésének legnagyobb nehézsége a vírus magas alkalmazkodóképessége, amely minden korábbi oltási kísérletet kudarcra ítélt. Tavaly a kutatók bejelentették, hogy megtalálták a HIV vírusnak azt a részét, amelyet a kenyai nõk gyilkos T sejtjei képesek megtámadni. Ebbõl született az oltóanyag, mégpedig az által, hogy "a teljes vírus helyett csupán a vírus proteinjeit helyeztük bele a sejtekbe, hogy a gyilkos T sejteket azok megtámadására ösztönözzük" – mondja Andrew McMichael, az Oxford egyetem kutatója. "Ha a HIV vírust utánozni tudjuk, és rá tudjuk venni a gyilkos T sejteket arra, hogy megtámadják azokat, akkor közel állunk egy oltóanyag kifejlesztéséhez."

Oltással az AIDS ellenOltással az AIDS ellen
Az oltás embereken való tesztelése nagyon kezdeti stádiumban van még, azonban a kutatók nem vettek észre különösebb mellékhatásokat fejfájáson és lázon kívül – ez viszont minden gyógyszernél esetében normális. Ha minden jól halad, egy több ezer embert felölelõ kísérlet veszi kezdetét három éven belül.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS