2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már a héthónapos babák is belelátnak mások fejébe

Gy. A. Gy. A. 2011. január 12. 12:28, utolsó frissítés: 12:31

Sokkal korábban következtetnek mások mentális folyamataira a csecsemők, mint ahogy eddig gondolták. Két erdélyi magyar kutató nevéhez fűződik az új tudományos eredmény.


Már a héthónapos csecsemők is képesek felismerni mások tudását, megérteni gondolataikat és szándékaikat, ami lehetővé teszi a környezetükben lévők viselkedésének megjósolását és hatékony szociális interakciók véghezvitelét – erre nyújt bizonyítékot az a vizsgálat, amelynek eredményei a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science-ben jelentek meg.

A tanulmány szerzői Kovács Ágnes Melinda, az MTA Pszichológiai Kutatóintézete (MTA PKI) és a Közép-európai Egyetem (CEU) Kognitív Fejlődéstani Kutatóközpontjának pszichológusa, és munkatársai: Téglás Ernő (MTA PKI, CEU), valamint Ansgar Denis Endress, a Massachusetts Institute of Technology kutatója. A kutatásról Kovács Ágnes Melindát kérdeztük.


Cáfolja-e ez az eredmény, és ha igen, miben, a gyerekek kognitív fejlődésére vonatkozó korábbi ismereteket?

– Az utóbbi 25 év vizsgálatai arra nyújtottak bizonyítékot, hogy az a képességünk, hogy más embereknek mentális állapotokat, például gondolatokat és célokat tulajdonítsunk, viszonylag későn, négy éves kor után alakul ki. Ezt a képességet a szakirodalomban tudatelméletnek vagy elmeteóriának nevezik. A mi vizsgálatunk nem teljesen előzmény nélküli. Más laborok is komoly erőfeszítéseket tesznek ezeknek a kognitív mechanizmusoknak a feltárására, például 2005-ben amerikai kutatók azt találták, hogy ez a képesség már a második életévben jelen van.A mi vizsgálatunkban viszont olyan babák szerepeltek, akik még nem töltötték be az első életévüket, és még nem mondták ki az első szavaikat. Természetesen lehetnek különbségek abban, ahogyan egy 7 hónapos és egy 4 éves gyerek “gondolkodik” mások tudattartalmairól. A mi vizsgálatunk viszont arra mutat rá, hogy az a képesség, hogy másoknak mentális állapotokat tulajdonítsunk, már jelen van a 7 hónapos csecsemőknél.Ez azt jelenti, hogy a csecsemők bizonyos szempontból már születésüktől fogva rendelkezhetnek egyfajta elmeteóriával?

– Az egyik legérdekesebb kérdés ezen a területen az, hogy hogyan és mikor fejlődik ki ez a képesség: hogyan jön rá egy kisgyermek, hogy az embertársait láthatatlan belső állapotaik vezérlik? Két nagyobb elmélet született ebben a témában. Az egyik szerint a tudatelmélet viszonylag későn, négy éves kor után alakul ki, és akaratlagos erőfeszítést igényel.

A másik elmélet szerint ez egy veleszületett, automatikus képesség, amely a társas viselkedés alapját képezi. Embertársaink tudattartalmairól hozott gyors és spontán következtetések hiányában a társas interakció, kollaboráció és kommunikáció szinte elképzelhetetlen. Ennek a képességnek a korai kifejlődése pedig kiemelt evolúciós jelentőségére is utal. A mi vizsgálataink a tudatelmélet korai megjelenését és automatikus jellegét támasztják alá. Annak eldöntése, hogy ez a képesség valójában már születéstől fogva jelen van, vagy az első pár hónapban fejlődik ki, jövőbeli kutatások feladata.


Mit gondolhat a rajzfilmfigura?

– Nem volt egyszerű egy olyan kísérleti helyzet felállítása, amelyben ilyen korú gyermekek gondolkodási folyamatait meg lehet figyelni. A vizsgálatokban felnőttek és héthónapos csecsemők vettek részt. Mindkét csoport tagjai olyan rövid animációs filmeket néztek, amelyek egyszerű, a kisbabák számára is érthető eseménysorokat mutattak be. A filmek szereplője egy rajzfilm-karakter és egy labda volt, amely időnként begurult egy paraván mögé, és így nem volt látható a résztvevők számára.

Az animációknak többféle folytatása lehetett. Míg egy rövid időre a törpe elhagyta a helyszínt, a labda megváltoztathatta helyét. Majd a rajzfilm-karakter visszatért, és a paraván ezt követően ledőlt. A felnőtt vizsgálati személyek feladata vizuális tárgyfelismerés volt: a paraván ledőlését követően a lehető leggyorsabban meg kellett nyomjanak egy gombot, ha meglátják a labdát mögötte.

A kísérleti helyzetek egy részében a vizsgálati személyek és a rajzfilm-karakter tudása megegyezett. A kutatók azonban olyan animációkat is bemutattak, ahol a törpe tudása időközben hamissá vált: míg a szereplő elhagyta a helyszínt, a labda megváltoztatta a helyét, és kigurult a paraván mögül.Fontos kiemelni, hogy a felnőttek feladata független volt a rajzfilm-karakter jelenlététől, sőt a vizsgálat készítői nem is hívták fel a figyelmüket a szereplőre. A felnőtt résztvevők azonban nem csak akkor produkáltak gyors reakcióidőket, amikor ők maguk úgy vélték, hogy a labda a paraván mögött van, hanem akkor is, amikor csak a rajzfilm-karakter gondolhatta úgy.

Vagyis abban az esetben, ha ledőlt a paraván, és mégis ott volt a labda (holott a személyek előzőleg látták, hogy valójában kigurult), akkor is gyorsabbak voltak a labda észrevételében – pedig ilyenkor csak a törpe gondolhatta azt, hogy a labda még ott van. A következtetés tehát az volt, hogy nemcsak a saját tudásuk alapján oldották meg a feladatot, hanem arra is figyeltek, hogy másoknak milyen tudásuk lehet az eseményekről.

A héthónapos csecsemők ugyanazokat a filmeket látták, mint a felnőttek, és esetükben a kutatók azt vizsgálták, mennyi ideig néznek egy-egy jelenetet. A csecsemők fenntartott figyelme elárulta, hogy melyek voltak azok a helyzetek, amelyek ellentmondtak eredeti elvárásaiknak, meglepőnek találtak. A kutatók azt találták, hogy a csecsemők nézési ideje ugyanolyan jól differenciált a bemutatott esemény-sorozatok között, mint a felnőttek reakcióideje: a csecsemők tovább nézték azt a jelenetsort, amelyben a labda nem volt a paraván mögött, és ezen a figura csodálkozott. Mindez arra utal, hogy már ők is figyelembe vették mások tudását.

További kutatások is folyamatban vannak, a kutatócsoport szemmozgáskövető gépeket és agyi képalkotó eljárásokat is használ majd a jelenség mögött álló kognitív folyamatok jobb megértéséhez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS