2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az újévi fogadalmak alkonya

kérdezett:Fülöp Noémi 2010. december 29. 16:28, utolsó frissítés: 2010. december 30. 15:12

A szilveszteri fogadalom kihalófélben lévő műfaj – megkérdezetteink többsége nem december 31-ére időzíti a fontos elhatározásokat.


Váta Loránd színész: Még diákkoromban volt egy kedves versem. Babits: Psichoanalisis Christiana. A költő az ember jellemét egy szoborhoz hasonlítja, melyet a szobrász folyamatosan alakít, csiszol. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy számot kell vetnem tévedéseimmel és dolgoznom kell, hogy jobbá alakítsam, csiszoljam magam. "Nehéz" - mondja bennem a komisz.

És valóban, egy-két vonás valahogy annyira zsigeri, hogy életünk végéig cipeljük a hátunkon, mint valami keresztet, vagy bohócbatyut. Szembenézek, mérlegelek, tervezgetek, okoskodom. Én így teszek fogadalmat, elhatározást, mikor változnak az évszámok. Most épp készülök Valamire. Konditerembe járok, szaladok, úszok, szóval menssanaincorporemsana-párti vagyok. Megfogadtam, hogy jövőre is folytatom testem effajta kényeztetését. Mert készülök Valamire. Csak tudnám, mire!


Gyarmati Zsolt múzeumigazgató: Idénre nem volt fogadalmam, csak egy merész tervem, hogy leszokom a dohányzásról. Tegnapelőtt volt öt hónapja, hogy nem cigarettázom. Egy kerek évforduló hozta az elhatározást, megígértem magamnak, hogy ha betöltöm a negyven évet, nem gyújtok rá többé. Jövőre valami okosat szeretnék kitalálni, még nem tudom, mit – talán, hogy többet mozogjak.Karácsonyi Zsolt költő: Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, szerintem nem így kell működnie az elhatározásnak. A fogadalmak egyik pillanatról a másikra megszületett, elbizakodott életmód-változtató tervek – miért pont december 31-étől kellene életbe lépniük?

Juhász Jácint közgazdász: Nem emlékszem, hogy idén lett volna újévi fogadalmam: nem gondoltam erre, és a jövő évre sem fogalmazódott meg bennem semmi. Régebb voltak fogadalmaim, de az utóbbi pár évben ez a nagy rohanásban kimaradt. Emlékezetes volt, amikor azt fogadtam meg, hogy addig nem megyek nyaralni, amíg nem készül el a doktorim. Végül elkészült, de abban az évben a nyaram is ráment.Jánosi Andrea grafikus: Nem szoktam ilyesmivel foglalkozni, de nem csak újévkor, hanem például születésnapi gyertyafújáskor sem. Semmi nem változik, ha fordítunk egyet a naptárban. Naiv dolognak tartom ezeket a fogadalmakat – bár persze nem biztos, hogy azok.Bodor László Félsziget-igazgató: Egész évben fogadalmak mentén élek, és azokat, amelyeket komolyan gondolok, be is szoktam tartani. De ezek a fogadalmak nem abba a kategóriába tartoznak, hogy „leszokom a dohányzásról”.


Kiss Budai Tibor szakács: Nincsenek újévi fogadalmaim, a túl sok stressz mellé fölösleges kínzásnak tartom, hogy az ember újabb gondot találjon ki magának. Régen, még a kommunizmus idején egyszer kötöttem egy fogadást egy barátommal: hogy egy hónapig nem cigizünk. De közben látogatóba jöttek a nyugatnémet barátaink, buli volt – azt mondtam, nem megyek el, éppen a fogadalom miatt, a barátom viszont elment, és persze meg is szegte. Én viszont kitartottam, igaz, hogy a hónap végén már számoltam a másodperceket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS