2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy képeskönyv arról, hogyan lehetne még

összeállította:Kelemen Attila Ármin 2001. szeptember 06. 19:19, utolsó frissítés: 19:19

A nagyon rafinált ókori- és középkori keleti szerelmi tankönyvekben olyan szerelmi pozíciók is leírást kapnak, amelyek egy becsületes posztmodern nyugati polgár számára is teljesíthetők. Ezek bemutatásáról szól Anne Hooper könyve.
A Káma Szútra -- Klasszikus szerelmi technikák mai szeretőknek csalóka című, mert nem csak a Káma Szútra technikáit illusztrálja és magyarázza (a szó szoros értelmében, de a lehetőség adta obszcenitás nélkül), hanem az Ananga Ranga, az Illatos Kert és a taoista hagyomány szerinti szeretkezési pozíciókat is. Egyféle vizuális antológiáról van szó, méghozzá a képeskönyv-, multimédia- és vizuális enciklopédia-nagyhatalomnak számító brit Dorling Kinderley könyvkiadó jellegzetes tipográfiája szerint.

A bevezetőben a szerző, aki szakmáját tekintve szexológus ezt írja: "Egyszer felkértek, hogy írjak előszót a Káma Szútra egy új kiadáshoz. (...) Nem hittem volna, hogy ilyen sokat tanulok belőle. Kezdtem megérteni az egzotikusabb helyzetek mögött rejlő humort, és fölfogtam, hogy ezeknek a pózoknak jó része nemcsak a két fél, hanem a test és a lélek egyesülését is szolgálja. A Káma Szútra egyes pozíciói jógapozíciók, és a jóga célja a testi és lelki harmónia megvalósítása. A Káma Szútra értelmet visz túlbonyolított, extázist hajszoló világunkba."

Anne Hooper a szerelmi pozíciókat korszerű kommentárokkal látta el, a kötetet egy a masszázsról szóló fejezettel indítja -- erről nincs szó a keleti anyagokban -- a kötet végén pedig javaslatot tesz arra, hogyan építsük be az óvszeres jelenetet úgy, hogy ne legyen illúzióromboló. (Ezzel kapcsolatban azonban mintha még további fejlesztésekre lenne szükség).


A Káma Szútra

vagy a Szerelem tankönyve a körülbelül 3. században élt Vátszjájana alkotása. Nem egyszerűen szexuális oktatókönyvet írt, hanem olyan típusú kézikönyvet, amelyben az apró részletek, az előkészítés is fontos szerepet kap.

Hogy jobban megértsük az indiaiak szexuális kultúráját, nem árt visszatekinteni az időszámításunk előtti 4-3. században élt, akkor enciklopédikus tudásúnak számító Kautilja egyik politikafilozófiai munkájában írt passzusra:

"A király a dharma (vallási kötelesség és világi kötelesség együttes fogalma) és artha (haszon, gazdaság, pézszerzés) korlátozásával szolgálja a kámát (szerelmet). Ne legyen mentes a kámától. Ellenkezőleg, a trivarga (az életcélok hármas serege: dharma, artha és káma) tagjai egyenlők egymással és egymáshoz kapcsolódnak. Ha az egyik nem segíti a másikat, önmagát és a másik kettőt károsítja."

A Káma Szútra az ölelés nyolc fajtáját különbözteti meg. Egyik-másik egészen költői leírást nyer:

"Ha a férfi és a nő heves szenvedéllyel szereti egymást, ás mit sem törődve azzal, hogy fájdalmat okoznak-e vele, oly erővel ölelkeznek össze, mintha be akarnának hatolni egymás testébe, ezt az ölelésmódot, akár a férfi ölében ül a nő, akár előtte áll, vagy ágyban feküsznek a tej és a víz vegyülésének nevezzük.".

Az Ananga Ranga

szerzője a szintén ind 11. századi Kaljánamalla. A két tankönyv közötti egyik különbség az, hogy míg a Káma Szútra a szeretők számára íródott, az Ananga Ranga szigorúan a házaspárok számára. Spirituális szempontból nem másodlagos, hogy a Káma Szútra idejében bevett trivarga az Ananga Ranga idejében egy újabb elvvel egészült ki, az úgynevezett móksával vagy megváltással. Kaljánamalla a szerelmet egyféle megváltásnak tartja.

Minta gyanánt a Káma kereke pozíciót választottam. A Káma Kereke -- írja Anne Hooper -- a szexualitás olyan dimenzióiba vezet, amelyet kevesen gyakorolnak és a többség tán meg sem ért. Ebben a dimenzióban a szex, mint a meditáció egy válfaja, magasabb tudatossághoz, a dolgok élvezetéhez és általános boldogsághoz vezet. A Káma Kerekének célja nem az orgazmus elérése vagy a szenvedély növelése, hanem egy tiszta, nyugodt, kiegyensúlyozott lelkiállapot.

Az Illatos Kert

arab könyv, az 1800-as évek környékén bukkant rá egy Algériában állomásozó francia tiszt. Szerzője, Muhammad-an-Nefrawi az Ananga Ranga szellemében írta munkáját, aki a 15-16. században élt. Munkáját számos iszlám szexuálhigiéniai alkotás előzte meg. A szexuális kérdéseket tárgyaló könyvek az arab világban egyféle külön műfajjá váltak. A mohamedán erkölcs csak a házasságon belüli közösülést fogadta el, ezen belül viszont a test örömeinek kiélése nem tekinthető bűnnek.

Nefrawi igazi nagy kaliberű arab tudós lehetett, az indiaiaknál jóval jobban ismerte az emberi test anatómiáját, és bár nem nevezte meg a G-pontot (a hüvely elülső falán, hosszának úgy egyharmadánál található, igen érzékeny területről van szó) jól ismerte azokat a pozíciókat, amelyekkel jól lehet stimulálni.

Az Illatos kert egyben olvasmányos és költői, sok történelemmel fűszerezett tankönyv. Miután egy-egy fejezetben bemutatja egy férfiak és nők dicséretes illetve megvetendő tulajdonságait, külön fejezetek következnek az egyesülésről, sőt, -- figyelem! -- , a férfi és női nemi szervek ritka, de nagyon poétikus neveiről, de szó van a serkentőkről, az impotenciáról, a meddőségről, a magzat elhajtásról, a hímtagokat megnövesztő szerekről, a tisztálkodásról és az afrodiziákumokról.

A tao pozíciói

zárják a képeskönyvet. A tao szexuális filozófiája szerint, a stimulációt el kell nyújtani, így a gyönyör magasabb szintjét érhetjük el. A tao azokat a pozíciókat javasolja, amelyek az energia-áramlást élénkítik. A taoista orvosok a szeretkezésre úgy tekintettek, mint az élet egyik lehetséges meghosszabbítási technikájára. A tao technika lényege a coitus reservatus: a taoista technika különbséget tesz a magömlés és az orgazmus között, vagyis a férfi megúszhatja magömlés nélkül, de teljes értékű orgazmussal, ha kontrolálni tudni energiafolyamát. A taoista szeretkezésben van valamilyen ünnepélyesség -- ezt jelzi a pozíciók nagyon költői nevei is.

Források:
Kaljanamalla: Ananga Ranga, Medicina, Budapest 1986
Muhammad-an-Nefrawi: Az Illatos Kert, Medicina, 1987
Jolan Chang: A Tao tanítása a szerelemről és a szexről, Arany Lapok, Győr, 1990

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS