2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániai madárfajok az Adatbankban

2010. december 09. 16:10, utolsó frissítés: 17:02

Szeretnéd tudni, mi az a kicsi színes madár, amelyik minden reggel ott énekel a kertedben? Most pár kattintással kinyomozhatod.


A Romániában élő 50 leggyakoribb madárfaj élőhely, illetve betűrend alapján listázható új adatbázisunkban. Ami igazi különlegessége, és amire nagyon büszkék vagyunk, hogy az egyes madarak hangjai is meghallgathatók, így akár az énekük alapján is beazonosíthatók.

Az Erdélyi Magyar Adatbank Erdély flóráját és faunáját bemutató adatbázisai között, a romániai denevérfajok, az erdélyi-medence flóra-adatbázisa és az erdélyi folyók élővilágának adatbankja után most itt a romániai madárfajok adatbázisa is, Fenesi Annamária és Szabó D. Zoltán biológusok szerkesztésében.
A madarak adatlapján a fotó, illetve a hazai elterjedését mutató térkép mellett minden fontos információ megtalálható az illető fajról: a tudományos elnevezés, rendszertani besorolás, jellemző méretek, megjelenése, elterjedése, életmódja, vonulás, költés, élőhely, hazai elterjedés és állományméret, de azt is megtudjuk, veszélyeztettet faj-e, milyen európai trend érvényesül a faj számában, továbbá elérhetők itt érdekes tudományos kutatások és egyéb netes olvasnivalók a fajjal kapcsolatban.A leggyakoribb kifejezések magyarázatát tartalmazó fogalomtár is segíti az adatbázisban való tájékozódást.
A jövőben az adatbázsit újabb fajok és információk hozzáadásával bővítik majd a szerkesztők. A legújabb adattár az Apáthy István Egyesület és a Román Madártani Egyesület (SOR) közreműködésével jött létre.

>> Tovább az adatbázishoz

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS