2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin esete a gonosz manóval

szerk. 2003. január 23. 18:25, utolsó frissítés: 18:10

Sokan szeretnének a pozitív hõsökre hasonlítani, és ezért mindenre képesek. A negatív hõsök iránt már nem ekkora a kereslet. Kicsit kényesebb a helyzet, ha a negatív figurát egyenes rólad mintázzák. Az orosz elnök sem úszta meg?

Dobby, alias Putyin

Orosz jogászok egy csoportja pert fontolgat a Harry Potter és a titkok kamrája címû film készítõi ellen, mivel vádjuk szerint a hollywoodi filmesek Vlagyimir Putyin orosz elnökrõl mintázták a potteriáda második részének egyik nem igazán bizalomgerjesztõ hõsét, Dobbyt, a házi manót. Az elégedetlenkedõk szerint egyértelmûen jogellenes ez az eljárás, és ezért az alkotóknak felelniük kell -- adta hírül az MTI.

Putyin és a csúnya Putyin és a csúnya "kistesó"


Az összehasonlítás csak elsõ hallásra tûnik komikusnak: az államfõ és Dobby fotóját nézve valóban még a külsõ szemlélõ is könnyen Putyin vonásainak karikatúráját fedezheti fel a manóban. Az orosz hazafiak nemcsak azért háborognak, mert a zöld színû, lógó fülû, dülledt szemû Dobby külsejét méltatlannak tartják az elnökhöz, hanem mert a furcsa lény kimondottan rosszindulatú, bajkeverõ kópéként jelenik meg a filmben.


A holland Harry

Egyébként nem Putyin a Harry Potter-õrület elsõ politikus-áldozata: Balkenende holland miniszterelnök életét valósággal megkeseríti állítólagos hasonlatossága magához Harry Potterhez. A szerencsétlen kereszténydemokrata politikus számára külön megpróbáltatást jelentett, hogy a sorozat második részének bemutatója éppen a hollandiai választási kampány idejére esett: Balkenende kénytelen volt kezében a Harry Pottert alakító gyermekszínész fotójával is lefényképezkedni, hogy cáfolja a hasonlatosságot.

Ha pedig a holland miniszterelnöknek ennyire derogál a kellemes külsejû, okos és bátor Harry, akkor mit szóljon az ellenszenves kis vakarékkal hírbe hozott Putyin? - teszik fel a kérdést az orosz elnök védelmezõi. A Kreml ugyanakkor elzárkózott az újságírók ostromától, és nem hajlandó kommentálni a Dobby-ügyet.

Vajon kit ihletett meg Balkenende kisfiús mosolya?Vajon kit ihletett meg Balkenende kisfiús mosolya?


Oroszországban a Harry Potter sorozat elsõ része már adott munkát az ügyészségnek: több más országhoz hasonlóan itt is a keresztény- ellenesség vádja érte a varázslófiú történetét. Egy kisvárosban élõ buzgó ortodox keresztény nõ feljelentést is tett azzal a váddal, hogy a roxforti varázslóiskola tanulóinak története a mágiát, boszorkányságot reklámozza azzal a céllal, hogy eltérítse a serdületlen ifjúságot a keresztény hittõl. A moszkvai ügyészség lelkiismeretesen megvizsgálta az ügyet, de arra a következtetésre jutott, hogy a hölgy aggodalmai erõsen eltúlzottak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS