2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„A mi feladatunk a megszólítás, a változásnak belülről kell jönnie”

B. D. T. B. D. T. 2010. november 12. 09:51, utolsó frissítés: 11:41

21 romániai városban egyszerre gyúlnak föl a szolidaritás lángjai a Caritas akciója keretében a szegényekért. Miért fontos részt venni?


Az Európai Unió 85 millió polgára, azaz a lakosság 17 százaléka él szegénységben. Az európai gyerekek közül minden ötödiket szegénység sújt, és az ebből fakadó hátrányok: oktatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya, vagy éppen nem megfelelő táplálkozás és lakhatási körülmények.

2010 a szegénység elleni év az unióban. A Caritas, a katolikus egyház nemzetközi segélyszervezete európai szintű kampányt indított, és a szegénység enyhítésére tett konkrét lépéseket követel az EU-tól. A Zero Poverty (Zéró Szegénység) kampányuk gerincét egy petíció képezi, amelyben többek között azt követelik, hogy a gyermekszegénység visszaszorítása érdekében


a gyermeksegély alanyi jogon járjon mindenkinek,

illetve a tagállamok európai szinten minimális standardokat vezessenek be a szociális ellátórendszerben a szociális biztonság megteremtése érdekében. A cél, hogy egymillióan írják alá a petíciót európai szinten, ebből Romániának 45 ezer aláírást kellene gyűjtenie.Romániában – amely az IMF szerint a legszegényebb uniós ország - egyelőre 8500 aláírás gyűlt össze, tehát körülbelül négy-ötször ennyit kellene összegyűjteni az év végéig, amikor a kampány lezárul, tudtuk meg Knecht Tamástól, a Gyulafehérvári Caritas PR menedzserétől.

Bár az európai év tematikája romániai szinten nagyon halványan volt jelen, a kormányzatnak más prioritásai voltak, a Caritas számára pedig nem csak a 2010-es, hanem minden év a szegénység elleni küzdelem éve, most szombaton, november 13-án nagyszabású, országos, mobilizáló jellegű


szolidaritási megmozdulás lesz a szegényekért.

A romániai Caritas-szervezetek az európai példához csatlakozva szervezik meg az Egymillió csillag nevű akciót.21 városban, ugyanabban az órában (17 órától egészen 20 óráig) gyertyákkal világítanak meg egy-egy közteret. Minden egyes meggyújtott gyertya egy rászorulót jelképez. Az akcióra ellátogatók jelképes adomány ellenében átvehetnek egy-egy mécsest, majd meggyújtva elhelyezhetik azt a téren. A voltaképpeni cél az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése; felhívják a figyelmet a társadalom peremére szorultakra – tájékoztatott Knecht Tamás.

Az Egymilló csillag többéves múltra tekint vissza a nyugat-európai országokban. Az akció 1998-ban Franciaországból indult, azóta évről-évre egyre több helyszínen szervezik meg. Románia tavaly csatlakozott az akcióhoz, akkor összesen 7 városban gyújtottak gyertyát a szegényekkel szolidarizálók.

Idén 8 romániai Caritas-szervezet vesz részt, a helyszínek: Bákó, Balázsfalva, Brassó, Bukarest, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Gyulafehérvár, Jászvásár (Iaşi), Kézdivásárhely, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagykároly, Nagyvárad, Petrozsény, Piatra Neamţ, Roman, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Szászmedgyes, Székelyudvarhely és Temesvár. „Azért pont ezekben a városokban, mert itt találtunk lelkes önkéntesekre, akik oroszlánrészt vállaltak az előkészítésben. Tervezzük, hogy évről-évre bővül majd a helyszínek száma, ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy helyi partnereket is találjunk és bevonjunk az akcióba” – magyarázta Knecht.

>> További információk és a pontos helyszínek a www.egymilliocsillag.ro honlapon >>

A Gyulafehérvári Caritas tavaly például Marosvásárhelyen szervezte meg az akciót. Itt a gyertyákért felajánlott adomány 3200 lej volt. Ebből az összegből 120 rossz anyagi körülmények között élő család, magányos idős ember számára készítettek a szervezet önkéntesei élelmiszercsomagokat.

„Idén is hasonló formában fogjuk felhasználni az adományokat. A karácsonyi ünnepek előtt alapélelmiszereket vásárolunk a felajánlásokból, amelyet önkéntesek fognak elvinni a szervezet adatbázisában szereplő szociálisan hátrányos családoknak” – közölte kérdésünkre Knecht Tamás.

Fokozatosan alakul ki a mécsesekből a Caritas jelvénye, amely 
<br />
a keresztből kiáradó szeretetet jelképezi. Minél több ember jön el
<br />
és gyújt egy gyertyát, annál látványosabbak lesznek a szeretet lángjai Fokozatosan alakul ki a mécsesekből a Caritas jelvénye, amely
a keresztből kiáradó szeretetet jelképezi. Minél több ember jön el
és gyújt egy gyertyát, annál látványosabbak lesznek a szeretet lángjai


Felmerül azonban, hogy a hasonló akcióknak a gyertyák eladásából befolyó összegen túl, amit a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítanak, van-e érzékelhető társadalmi hatása.


Valóban felelősségteljesebbek lesznek az emberek,

elgondolkodnak azon, hogy hogyan élnek a szegények egyik napról a másikra? Megérlelődik esetleg bennük, hogy azontúl is kellene valamit tenniük, hogy megvásárolnak és meggyújtanak egy gyertyát? Megfordul a fejükben, hogy jelentkezzenek a Caritashoz önkéntesnek?

„Ennek az akciónak nem elsősorban a pénzgyűjtési része a lényeg, hiszen azzal az összeggel, amennyi összegyűl, nem tudunk, nem lehet látványos eredményeket elérni, ettől nem lesznek kevésbé szegények az emberek. Sokkal fontosabb az az üzenet, amit az akció közvetít.

Alkalmat és teret kínálunk az embereknek, hogy kifejezhessék: a mai társadalom embere nem közömbös a másik iránt, a szolidaritás továbbra is az ember alapvető jellemvonása a számos negatív befolyásoló tényező ellenére” – vázolta a Caritas álláspontját Knecht. Hozzátette, hogy érdekes módon


éppen a gazdasági válság éveiben nőttek meg jótékonysági akcióik bevételei.

„Csak az idén három templomi gyűjtést szerveztünk (a haiti katasztrófa áldozatainak, a magyarországi árvízkárosultaknak, majd pedig a romániai árvizek károsultjainak), és az eredmények felülmúlták az előző évek katasztrófáit követő gyűjtéseket” – hangsúlyozta.

„Ha csak az árnyékos oldalról közelítjük meg ezt az akciót, akkor valóban feltevődik a kérdés, hogy mi a pláne ebben az akcióban. Gyújtok egy gyertyát, leteszem a térre, szép látvány, hazamegyek, és még talán az este él bennem a hatása, de holnaptól újra a mókuskerékben robotolok. De ezzel nagyon minimalizálnánk a lényeget.

A Caritas a naposabb irányból közelíti meg a kérdést, mert ha nem ezt tennénk, akkor nagyon siralmasnak látnánk a napi tevékenységünket az elesettek között, hiszen csak a Gyulafehérvári Caritasnak több mint 500 alkalmazottja és mintegy 300 önkéntese a nyomorral találkozik nap mint nap. Mindent megteszünk, hogy közvéleményformálók legyünk, hogy változtassunk az emberi közömbösségen, mert a számos ellenpélda erre buzdít bennünket. Természetesen egyedül nem tudjuk, tudnánk ezt csinálni, ezért a jószándékú segítség bárki részéről jól jön. Legyen az hatóság, intézmény, civil szerveződés, önkéntes – mi partnerei vagyunk a cselekvésnek.”

Fotók: www.egymilliocsillag.roFotók: www.egymilliocsillag.ro

Akik a Caritas tavalyi, hasonló rendezvényére eljöttek, azok nem is maradtak közömbösek: sem az egyszerű látogatók, és főleg nem az akcióban résztvevő önkéntesek. „Olyan lelkesedéssel csomagolták az élelmiszereket,


és vitték ki a hóban-fagyban, sok esetben alig járható utakon

a rászorulóknak, hogy már ezért megérte megszervezni az akciót. Őket megérintette valami. Minél több helyen szervezzük meg ezt, és számos más Caritas-akciót, annál több embert tudunk megszólítani. A mi feladatunk a megszólítás, a változásnak belülről kell jönnie” – összegzett Knecht.

2011 az önkéntesség európai éve lesz; a Caritas számos önkéntestoborzó akcióval készül. Tevékenységükről általában mindenkinek az idős- és beteggondozás és a családsegítés jut eszébe, pedig ezenkívül még rengeteg más állandó tevékenységük van: nappali vagy bentlakásos központjaikban gyermekekkel és fiatalokkal foglalkoznak, támogatják a fogyatékkal élőket, több városban roma integrációs programot futtatnak, sőt üzleteket és műhelyeket is működtetnek a fair trade elve alapján.

Idén a Gyulafehérvári Caritas a Galluppal közösen felmérést készített Hargita, Kovászna és Maros megyében arról, hogyan fér hozzá a lakosság a szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz. Az eredmény elég lesújtó, és ennek kapcsán tervezik olyan betegközvetítő irodák nyitását, amelyek célja a közvetítés a szegény, beteg emberek és olyan jóérzésű orvosok között, akik ingyenesen is hajlandók megvizsgálni ezeket a beteget.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS