2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nõk a politikai humorban

Szalai Júlia 2002. december 30. 19:03, utolsó frissítés: 17:34

A humor valóságos paradicsom a nyíltan elmondhatatlan vélemények számára. A számtalan Hillary Clintonról szóló vicc is arról tanúskodik, hogy a nõk jelenléte a politikai életben még mindig gombóc a társadalom torkában.

Csak vicceltem

Bill Clinton izgatottan újságolja Hillarynak:
- Képzeld, Isten azt mondta nekem, hogy én voltam az Egyesült Államok legtehetségesebb elnöke!
Mire Hillary:


- Én ilyet nem mondtam.


A férfisoviniszta incidensek sokkal elfogadhatóbbak a nagyközönség számára, hogyha humoros jelenetként foghatók fel - tapasztalta kutatásai során Bill Naus humorszakértõ. Szerinte "hogyha a szexizmust egy vicc hordozza, ártalmatlan malackodásnak fogják fel az emberek, amiért nem szokás megsértõdni, vagy tartalmára komolyabban odafigyelni. De mivel a viccet nem szokás mellre szívni, hatását véka alá rejtve fejti ki: finom de hatékony eszköze a hatalom gyakorlásának." Egy disznó vicc elmondása lehet például szexuális zaklatás, hogyha munkahelyi környezetben férfi munkaadó szájából hangzik el, miközben nõi alkalmazottak is jelen vannak.

A nõi politikusokról szóló viccek egyidõsek a nõknek a politika területén való térnyerésével. Az AEÁ Kongresszusába az elsõ nõ 1917-ben került be, azóta a nõi kongresszusi képviselõk száma folyamatosan növekszik, bár a folyamat nem nevezhetõ dinamikusnak. 1961-ben számuk elérte a 20-at, 1991-ben a 33-at, majd 2001-ben az 55-öt. Mára az AEÁ szenátusi tagjainak 11%-a nõ. Az állam törvénykezési képviseletében 21%-ban vesznek részt nõk. Sohasem voltak nõi elnökök vagy alelnökök, és nagyon kevés alkalommal állított nõi alelnökjelöltet egy-egy jelentõsebb párt.


Hagyományos és lázadó First Lady-k

Az AEÁ elnöki politikájában a nõk elsõsorban First Lady-ként voltak jelen. Az elnökfeleségek történelme - amint azt Brenda Caroli First Ladies címû könyvében leírja - színes és összetett, mivel mindegyikük egyéniségének és a kor szellemének megfelelõen értelmezte ezt a szerepet, és a szerint viselkedett a publikum elõtt. Néhány korai First Lady jelenléte szinte észrevehetetlen volt Washingtonban. Még a huszadik században is Bess Truman és Mamie Eisenhower például csupán szigorúan szertartási szerepet játszottak.

Aki arról álmodik, amiről nem lenne szabadAki arról álmodik, amiről nem lenne szabad


"A közönséggel való kapcsolatuk mosolygásra és integetésre korlátozódott, gondolataiknak pedig szinte sohasem adtak hangot a nyilvánosság elõtt" -- írja Caroli. Velük ellentétben Eleanor Roosevelt nem tartózkodott a közönség elõtti szerepléstõl, és Lady Bird Johnson több mint 700-szor jelent meg a nyilvánosság elõtt, és 164 beszédet tartott férje elnökségének ideje alatt. Dolley Madison "a Fehérház hosztesszeként" férje politikai elõnyeit próbálta elõsegíteni, és Betty Ford elnökférje álláspontjával ellentétes véleményének nemegyszer adott hangot.

Attól függetlenül, hogy melyikük hogyan értelmezte szerepét, a publikum egyértelmûen férjük aurájának színeiként észlelte õket. Amikor a Kongresszus megszavazta, hogy George Washington földi maradványait a Mount Vernoni családi sírhelybõl költöztessék át a fõvárosi márvány síremlék színhelyére, a hírlapok felháborodott hangon tudatták, hogy "Washington elnököt kettévágják: egyik fele a családi sírboltban marad", mivel a kongresszusi határozat Martha Washington földi maradványaira nem vonatkozott. Az elnökfeleségnek nem volt tehát saját identitása, a férje "egyik feleként" élt a köztudatban.

Hillary Clinton nem követte a hagyományos vonalat, elsõszámú foglalatossága nem a férje támogatása volt. Önálló karriert futott be a jog és a politika területén, sikeresen töltött be több befolyásos vezetõi pozíciót is. Ezért meg is kapta a magáét a közvéleménytõl, ha nem másképpen, hát viccek formájában. A viccek egy-egy Hillarynak tulajdonított jellemzõt nagyítanak fel. Ünneprontó leszek és lerántom róluk a leplet.


Férjét megszégyenítõ, domináns

A Clintonok étteremben vacsoráznak. A pincér elõször Hillarytól veszi fel a rendelést.
- Báránysültet kérek paradicsomszósszal - rendel Hillary.
- Na és a körítés? -- érdeklõdik a pincér.
- Õ is ugyanazt kér.


Nem mintha magyarázatot igényelne, de rakjuk helyére: az ilyen fajta viccek mögöttes üzenete az, hogy az önálló, vezetõ szellemû nõk nemkívánatos partnerek a házasságban. A vége még az lesz, hogy az alárendelõdõ papucsférjet nyilvánosan megszégyeníti a minden apró döntés jogát uraló menyecske.

Szegény Bill, nem csoda, hogy félrelépettSzegény Bill, nem csoda, hogy félrelépett
Agresszív, manipulatív

Az elnöki limuzin megáll tankolni egy benzinkútnál. A benzinkutas fickóról kiderül, hogy Hillary líceumi volt nagy szerelme, Joe. Miután továbbhajtanak, Bill gúnyosan megjegyzi:
- Gondolj csak bele, milyen közel álltál ahhoz, hogy benzinkutas felesége légy.
Mire Hillary:
- Inkább te gondolj bele, hogy milyen közel állt Joe ahhoz, hogy elnök legyen.


Tény, hogy Hillaryt 1988-ban és 1991-ben a National Law Journal az év legbefolyásosabb ügyvédjének járó díjjal jutalmazta. A díjat azonban nem azért kapta, mert férjét az elnöki székbe juttatta.


Leszbikus, transszexuális

Hogyan ismerkedett meg Bill és Hillary? Mindkettõnek ugyanazzal a lánnyal volt találkája.

Miért tiltották be a Fehérházban a miniszoknya viselését? Hogy Hillary golyói nehogy kilátsszanak.


Nem illik bele a nõiesség ideális képébe, tehát nem lehet normális nõ. Túl önálló, túl sikeres. Igaz, már a líceumi társai õt szavazták meg, mint a jövõben legnagyobb valószínûséggel sikeresnek bizonyuló osztálytársat -- vallotta Hillary a Life hírlapnak. Amikor férjhez ment, nem vette fel férje nevét, hogy szakmai tevékenysége még névileg se keveredjen össze férje politikai életével. Vallomása szerint azonban késõbb kénytelen volt felvenni a Clinton nevet is, mert az a hír kezdett terjengeni, hogy az elnök házasságával valami baj lehet, ha nem szerepelnek ugyanazon a néven a házas felek.


Rossz anya

Nagyon sajnálom Chelseát (Bill és Hillary leánya). Biztosan nagyon össze lehet zavarodva, látván, hogy mindkét szülõje mindenféle nõvel kikezd.

Hogy megfelelõ családanya és feleség lehessen, és példát nyújtson az egész nemzetnek ebben a hagyományos szerepben, Hillarynak fel kellene áldoznia politikai karrierjét. Akkor heteroszexuálisnak és jó anyának tûnne.


Csúnya

Milyen a Kentucky Fried Chiken "Hillary Clinton" nevû specialitása? Két kis mell, két vastag comb, és egy nagy csõr.

Hillary férfiszemmel nézve visszataszító. Ahhoz, hogy vonzó legyen, túl... férfias.


Önhitt

Ki nevet a végén?Ki nevet a végén?
Al Gore, Bill és Hillary Clinton autóbaleset áldozatai lesznek. Mindhárman meghalnak, és egyenként Isten elé kerülnek. Al Gore az elsõ. Isten megkérdi:
- Ki vagy te?
- Az AEÁ alelnöke vagyok.
Isten hellyel kínálja a bal oldalán. A következõ Bill. Isten tõle is megkérdi:
- Ki vagy te?
- Az AEÁ elnöke vagyok.
Isten a jobbjára ülteti. Hillaryn van a sor, messzirõl méltatlankodik, hogy hogy merték õt utoljára hagyni. Isten összevonja a szemöldökét és megkérdi:
- Leányom, hogy beszélsz? Nem tudod, ki elõtt állsz?
- Azt nem tudom, hogy ki vagy, csak azt látom, hogy a helyemen ülsz.


A nemi diszkrimináció blattol, amikor humor formáját ölti magára. Mi lenne, ha lerántanánk a vicc álarcát? Ennyi maradna: "Hillary túl férfias", "a nõknek nem szabadna olyan befolyásosnak lenniük, mint amilyenek a férfiak". És ez már nem hangzik jópofán, sõt elég sötét árnyékot vet a felszólalóra.


Vicc és kontravicc

Ha befolyásos nõket gúnyoló viccet hall a hallgató, és ha ellenkezõ véleményen van, és zavarba akarja hozni a viccmondót, vághat egy fapofát. De még jobb taktika a labdavisszadobás. Egy történelmi iskolapélda: amikor Pat Schroeder jelöltként vett részt az elnökválasztáson, megkérdezték tõle, hogy hogyan érzi magát mint nõi elnökjelölt. A válasz: "Jobban, mint valaha. Túl emotív vagyok ahhoz, hogy felfogjam, akár gyõzhetek is."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS