2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Anyai ágon öröklődik az önzőség?

Gozner Gertrud 2010. október 12. 13:15, utolsó frissítés: 13:38

Előbb-utóbb mindenről, ami rossz, kiderül, hogy öröklődik. Az agresszivitás, a hűtlenség és most az önzőség esetében is azt állítják a kutatók: hozzuk magunkkal.


Az Oxford és a Tennessee Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a genetikai örökség milyen mértékben határoz meg olyan fontos emberi tulajdonságokat, mint az önzőség, vagy ennek ellentéte, az önfeláldozó viselkedés. Kutatásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy mivel a történelem folyamán a nők az életük során sokkal többször költöztek, követve férjeiket, és annak családját, ezért kevésbé kötődnek a szomszédjaikhoz, vagyis az anyai gének arra ösztönzik az egyéneket, hogy önzőbbek legyenek.

Minden ember testében van néhány gén, amelyről egyértelműen megmondható, hogy melyik szülőjétől származik. Női ágú felmenőinktől sokkal több tulajdonságot öröklünk, mint férfi elődeinktől, mivel a női kromoszóma, az X, több genetikai információt tartalmaz.

Dr. Andy Gardner, az oxfordi egyetem állattani tanszékének munkatársa úgy véli, ha egy személy szoros kapcsolatot tud kialakítani a közelében lakó emberekkel,


ezt a tulajdonságát egyértelműen az apa részéről kaphatta.A férfias génjeink ugyanis arra bátorítanak minket, hogy sokkal barátibban viselkedjünk másokkal. Ez akár belső konfliktushoz is vezethet, mert az anyai gének vállunkon üldögélő kisördögként közben arra ösztönöznek, hogy legyünk önzőbbek embertársainkkal.

A kutatás arra mutat rá, hogy a társadalmi kapcsolatokat szabályozó agyműködés is szenvedhet rendellenességet – ha az apai gének kerülnek túlsúlyba, akkor emberbarát megnyilvánulásokat hoz elő, míg ha az anyai gének győzedelmeskednek, akkor csak magunkra gondolunk. Gardner szerint hiába küzd valaki az önzőségre sarkalló démonjaival, ha ezt a tulajdonságot génjeiben hordozza. Az Evolution című szaklapban megjelent tanulmány megállapításai szerint valójában egymással konfliktusban álló gének gyűjteménye vagyunk.

Régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogy az emberi viselkedésnek vannak-e genetikai gyökerei, a válasz a kérdésre azonban vitatott, mivel számos etikai és jogi problémát vett fel. Például felfedezték, hogy a MAOA (monoaminooxidáz enzim „A" típusának) génjében létrejövő mutációk kapcsolatba hozhatók az agresszív viselkedéssel. Egy holland család férfitagjai, akiknél mutációt szenvedett ez a gén, mind gyújtogatók vagy erőszakolók voltak. Laborkísérletekben, ha az egerekből kiütötték ezt a gént, azok különösen agresszívekké váltak.


Minority report?

Az ilyen típusú kutatások kritikusai attól félnek, hogy genetikai alapon fognak bűnözővé bélyegezni személyeket, mielőtt azok még bármit elkövettek volna. És hogy a kormány gyógyszeres kezeléssel szeretné visszaszorítani a bűnözést, ahelyett, hogy ezt szociális problémaként kezelné.

Pár éve a hűtlenséget is genetikailag meghatározott tulajdonságnak hozták ki a tudósok. Az eredmények szerint a nők hűtlenségét 41 százalékban a gének határozzák meg, ugyancsak ők mondják meg, hogy az illető hölgynek hány szexuális partnere lesz az élete során. Az evolucionista elmélet ezt azzal magyarázza, hogy a hűtlenség fokozza a rátermettséget, és mint pozitív tulajdonság öröklődik – állítja Szendi Gábor pszichológus A nő felemelkedése és tündöklése című könyvében.

A házasodási kedv szintén a génekhez kötött – teszi hozzá a szerző, a férfiaknál ezt a hajlamot 70-80 százalékban szintén a genetikai anyag határozzák meg. A válási hajlam szintén nem mentes a genetikától, a nőknél 30, míg a férfiaknál 42 százalékban szól bele az életükbe abban az értelemben, hogy olyan személyiségvonások átadásához vezet, amelyből törvényszerűen következik a válás. Ilyen lehet például a szerencsejáték-szenvedély.

De a párkapcsolatban hívők számára sincs minden veszve, mert ugyanígy létezik a monogámia génje, amelyet préripockokon végzett kísérletekben már sikeresen alkalmaztak a hűség átültetésére.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS