2018. december 15. szombatValér
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tolószékes és fekete babákkal látná el az óvodákat a minisztérium

Gy. A. Gy. A. 2010. szeptember 10. 14:27, utolsó frissítés: 2010. szeptember 14. 01:12

A pedagógusok között van, aki üdvözli, mások „előkapottnak” érzik az ötletet, és a mozgássérülteket támogató liga is tiltakozik.


Rokkant, illetve színes bőrű babákat akar vásárolni az óvodáknak a tanügyminisztérium. A tervezet szerint minden ilyen állami tanintézmény fogyatékos és különböző fajtához tartozó játék babákat kapna azért, hogy a gyerekek ezek segítségével tanulják meg elfogadni a mássággal való együttélést, azt, hogy ne diszkriminálják a ilyen személyeket.

A szaktárca tervei szerint megközelítőleg 2 millió eurót fordítana az óvodák új játékokkal való felszerelésére, amit a kormány és az Európa Tanács Fejlesztési Bankja finanszírozni. Összesen 220 ezer játékról lenne szó, a babák mellett köztük hagyományosabb kisautók, hűtőszekrények, gáztűzhely vagy orvosi táskák is szerepelnek.

A tenderkiírás szerint közel 13 ezer darab speciális babára lenne szükség, amelyeknek hat különböző típusú fogyatékosságot kell szemléltetniük. Lenne pl. tolószékes vagy vak baba, továbbá ázsiai vagy afrikai lány és fiú babák is. A közbeszerezési pályázat 2010. október 11-én zárul majd.

Hasonló babákra kell számítani? <i>(fotó: realitatea.net)</i>Hasonló babákra kell számítani? (fotó: realitatea.net)


A pedagóguson múlik, mihez kezd vele

Mindenképp nagyon jónak tartom a kezdeményezést, de nem elégnek – fejtette ki kérdésünkre Nisztor Krisztina, a kolozsvári Zenit Waldorf Központ óvónője. De véleménye szerint az a tény, hogy babákat küldnek, önmagában még nem oldaná meg a problémát. Mint kifejtette: maga a pedagógus is úgy kellene megközelítse ezeket a babákat, mint egy élőlényt, úgy is kezelje, beszéljen hozzá, hogy igazi társként érkezzen az oviba. Mert akkor a gyerek is elfogadja, gondozza és ápolja majd.

„Sok múlik azon, hogy az óvónő hogyan vezeti be a csoportnak. Mert ha csak úgy megjelenik, ha külön nem hívod fel a figyelmét, a gyerek lehet, fel sem figyel arra, hogy valamilyen baja van. Az eszköz igazából belőlünk jön, a pedagógusból” – fejtette ki az óvónő.


Nem az óvodások problémája

"Meglepett az ötlet, mert eszembe sem jutna, hogy erre már az óvodában is szükség lenne", reagált a tervezetre Simon Emese kolozsvári óvónő. Véleménye szerint ebben a korban a másság elfogadása még nem jelent problémát a gyerekek számára, mivel természetes módon elfogadják azt. „A kicsi gyerekkel nincs baj, csak akkor, ha otthon a családban nem fogadják el, ha otthonról jön az ellenszöveg. Mert minél kisebb a gyerek, annál inkább meg akar felelni a szülők elvárásainak.”

Kérdésünkre, hogy akkor esetleg az otthon meglevő hibás modellt nem lehetne-e éppen ezekkel a babákkal ellensúlyozni, az óvónő elmondta, hogy ő nem hiszi, hogy a gyerekeknek ilyen babákkal kellene az óvodákban játszani. „Úgy gondolom, hogy egy ilyen kisgyereknél a tudattalanba nagyon sok minden bekerülhet, talán éppen az, hogy esetleg neki is ilyen gyermeke lesz.”

A pedagógus ezért némiképp „előkapottnak” tartja az ötletet. „Minden esetre, ha a gyereknek elromlik a játéka, tovább játszik vele. Vagy ott vannak pl. azok a Waldorf-babák, amelyeknek igazából nincs szeme és arca, csak szemgödre és szája, és mégis nagyon jól eljátszanak vele a gyerekek. Mert ez a gyereknél nem téma, nem probléma. Nem érdekli, hogy milyen fajta, néger vagy japán, és a sánta babával is pont úgy eljátszik, mintha teljesen ép lenne.”

„Nekem van egy autista gyermekem a csoportban, és sokkal magasabb és fizikailag sokkal fejlettebb, mint a többiek. De elmondtam nekik, hogy ő nagyon nagyra nőt, de még pici, kicsi. És azért nem tudja ugyanazt megtenni, mint ők. És az egész csoport mellé állt, elfogadták és nagyon szeretik, rendezik. Tudomásul vették, hogy ő kicsi, elnézik neki, és segítenek neki, különösen a kislányok” – mesélt saját élményeiről Simon.


Az előítéletekkel csak később szembesülnek

Az óvónő szerint sokkal inkább kisiskolás korban kellene elkezdeni foglalkozni ezzel a problémával. „Egy kisiskolás osztály olyan, mint egy minitársadalom: ott kezdődik a rétegződés. Ki hogy tanul, aszerint kerül fennebb vagy lennebb a ranglétrán, vagy manapság már inkább aszerint, hogy milyen cuccai vannak. Ugyanúgy, mint a társadalomban, aki rossz tanuló, vagy gyengébb képességei vannak, az egész életére megkapja a címkét. De ezzel a kérdéssel kevesen foglalkoznak.

Nem a tolókocsis ember megítélése a gond, vannak sokkal nagyobb életkori problémák, amik jönnek a gyerekkel és együtt fejlődnek vele” – fejtette ki.


Inkább sokkhatású lesz?

A fogyatékkal élő személyek jogaiért küzdő szervezetek sem fogadták egyöntetű lelkesedéssel a tervezetet, sőt, egyesek egyenesen elítélik az óvodák rokkant babákkal való felszerelését. Véleményük szerint ezeknek a játékoknak inkább negatív hatásuk lesz a gyermekekre, sőt, azt állítják, a szaktárca csak azt fogja vele elérni, hogy megnövekedhet a neuropszichikai zavarokkal küszködő gyermekek száma.

Luminita Gheorghiu, a Mozgássérültek Támogatásáért és Védelméért Liga elnöke szerint a babák inkább sokkolják majd az óvodásokat. Sajtóközleményükben azt kérik Daniel Funeriu minisztertől, hogy a közel 3 millió eurót fordítsa hasznosabb célokra.

A fogyatékos személyek normalitásának és méltóságának elfogadása csak attitűd- és mentalitásváltás révén valósulhat meg, amit a családban, az óvodákban, az iskolákba és az egyetemeken kell megvalósítani – áll a közleményben. A szervezet álláspontja szerint a valódi kapcsolatteremtés a személyes találkozások révén valósulhat meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS