2018. július 21. szombatDániel
23°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

30 perc, és minden belefér

szerk. 2001. augusztus 29. 15:12, utolsó frissítés: 15:12

Bármilyen nagyobb akadálynál felvetődik az "érdemes?" kérdés -- mondta a Transindexnek e-mail-interjúban Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilm-fesztivál főszervezője.
Készítettél-e valamiféle leltárt a fesztivállal kapcsolatban, valahogy így: ilyennek akartuk, aztán olyan lett?
Ezeket a dolgokat az ember, szervezés közben sokszor, fejben, végig zongorázza és az eredmény mindig környezetfüggő. Ha jól mennek a dolgok, vagyis van pénz, van benevezés, van technika, akkor minden jó és sikeres. Bármilyen nagyobb akadálynál felvetődik az "érdemes?" kérdés. De akkor próbáljunk játszani egy keveset:


AKARTUK


Aktivizáljuk a romániai magyar filmeseket
Nem jött be
Évente egy, maximum két nevezés érkezik a részükről, az is valamilyen más megrendelésre készített film. Ebben a kategóriában a győztesek közül a mai napig sokan nem éltek a díj lehetőségével, ami fél millió forint értékű stúdiómunka Magyarországon.

Az első Alter-Native plakátjaAz első Alter-Native plakátja
Marosvásárhelyen ritka a magas színvonalú, nemzetközi fesztivál, a város büszke lesz ránk
Nem jött be
A város vezetői egyáltalán nem vesznek tudomást a fesztiválról. A város weboldalán még a Bálint-napi ökörködés is kiemelt esemény, a fesztivált viszont meg sem említik. A Kultúrpalota kezelői csak akkor engedélyezik az időpontot, amikor a negyedházaknak játszó filharmónia külföldön vendégszerepel. A színművészeti egyetem egyes tanárai csak szabadidőben engedélyezik a diákok fesztivál látogatását. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Tagozata nem egyszer a fesztivál kiemelt eseményeivel egy időben hirdetett bemutatót. Ami a közönség megosztásához vezetett...

Szerettünk volna egy kis vidéki fesztivált
Nem jött be
Románia legjelesebb rövidfilm-fesztiválja lett, mind a részvevőket, mind a benevezések nagy számát tekintve.

Szerettünk volna a rendezvényünkkel felhívni a figyelmet a vizuális kommunikáció fontosságára
Nem jött be
Sajnos az ország jelentős része vizuálisan "alultáplált". Az egyszerű művészi üzenet megértésére is komoly problémákat okoz.

Szerettük volna, ha a témára szakosodott intézmények harmonikusan együttműködnének
Nem jött be
Durst György Budapestről azt mondja a minap: miért nem írsz a kolozsvári Filmtettnek, ne itt kérjék egyfolytában az anyagot. Mondtam a választ: soha nem kértek meg rá!!! Persze reméljük, mint a tavaly a fesztiválon, megint itt fogják árulni a lapot... (A kivétel erősíti a szabályt-alapon a Minimum-Party-val kiválóak a kapcsolataink).


NEM GONDOLTUK VOLNA, DE ÍGY JÓ

A legutóbbi fesztiválA legutóbbi fesztivál
Évente egyszer "búcsújáró" hely lett Marosvásárhely Nincs annál csodálatosabb mikor ide érkezik a magyar és román filmszakma jelentős része. Nincs májat hizlalóbb, mint több száz kolozsvári egyetemistát látni tömött sorokban. S ha már itt tartunk, el kell mondanunk, hogy tudjuk, hogy a bliccelők nagy száma a körükből kerül ki, és hogy a Kultúrpalota felső emeletei szállodaként szolgálnak, de mi nagyon szeretjük őket.

Egyszeri bemutatók
Sok jobb sorsra érdemes magyar film csak itt kerül bemutatásra "mozikörülmények" között.

-- Milyen tematikája van az idei fesztiválnak?
Volt aki ajánlotta, hogy legyen a milleneum a tematika és akkor sok pénzt kapnánk, de végül mégis úgy gondoltuk, a művészi érvek hozták létre a fesztivált, maradjon meg olyannak. Szóval nincs tematika, mert valószínűleg sokszor rosszul fejeztük ki magunkat, és az alkotókat megzavarta a kötött téma. Rossz évente változtatni, mert elbizonytalanítja a benevezőt. A határ az harminc perc és belefér minden -- a zsűri találja ki a kategóriákat.

-- Az idei zsűri?
Természetesen Simó Sándor tanár úr, a Hunnia Filmstúdió igazgatója,aki minden évben itt volt, továbbá Andrei Blaier bukaresti filmrendező, Rasvan Popescu forgatókönyvíró, Gulyás Gyula filmrendező, Incze Ágnes filmrendező, Pálos György operatőr és a Pergő Képek szerkesztője, a lista még nyitott tárgyalások folynak Pintilievel többek között. Az előzsűriben Durst György, Schneider Tibor, Mráz Ferenc valamint jómagam veszünk részt.

-- A versenyprogramon kívül mit ajánlotok?
Természetesen minden este lesz egy, vagy két hosszú román, illetve magyar játékfilm vagy dokumentumfilm ezek között egy Cseh Tamás-portré, reméljük az "alany" személyes részvételével. Itt lesz Hajdú Szabolcs új filmje, a Macerás ügyek, amiben Katona László marosvásárhelyi színművész játssza az egyik főszerepet. Itt lesz Incze Ágnes I love Budapest c`mű filmje, Jancsó Miklós új filmje, reményeink szerint a szerző jelenlétében, Tímár Pétertől a Vakvagányok. A román filmek közül is ami az idén elkészül, itt lesz. Lesz koncert, mégpedig egy új sepsiszentgyörgyi dzsesszzenekar részvételével, kiállítás, szakmai megbeszélések...

-- És valamit a végére!
Azt hiszem nem vettük észre, és történt itt valami nagyon jó. Az elmúlt években, a csendben, az árnyékban felnőtt egy emberhalmaz, akik kulturálisan teljes értékű életet élnek. Most ez olyan zavaros, de ha példát mondok talán érthetőbb. Van egy kör, akik az itt élést alkotással töltik ki. Van internetes lapjuk, van egy-két fesztiváljuk, az Alter-Native, a Minimum Party, a Tranzit, írnak, olvasnak, Kolozsváron és Vásárhelyen járnak színházba, és jól érzik magukat. Budapesten vagy bárhol a határon túl részként is egészet képviselnek...

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS