2019. január 22. keddVince, Artúr
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

273 hely, amit látnod kell Romániában

2010. augusztus 26. 09:34, utolsó frissítés: 2010. augusztus 27. 09:33

A Facebookon indult közösségi fotógyűjteményen olyan helyeket fedezhetsz fel, amelyekről nem is gondoltad volna, hogy léteznek.


A Facebookon indult kezdeményezés célja összegyűjteni azt a 273 helyet Romániából, amit föltétlenül látnod kell, mielőtt elhagynád az országot. A hivatalos gyűjteményben egyelőre 90 fotó szerepel, de a felhasználók további 81 képet töltöttek fel kiegészítésként.

A kezdeményezés gazdái (egyelőre) nem árulják el kilétüket, arra azonban bátorítják a látogatókat, hogy tegyenek újabb javaslatokat, töltsenek fel újabb fotókat. A gyűjteményben megtalálható például a Szent Anna-tó, Verespatak, a radnóti kastély vagy a Gyilkos-tó is, a látogatók pedig többek között a Hargitával, a Medve-tóval és a gyergyószárhegyi Lázár-kastéllyal egészítették ki a listát.

A fotókon persze jó néhány olyan helyet is felfedeztünk, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy itt vannak az országban – ezekből válogattunk.


A Gura Portiței strand a Duna-delta és a tenger között található, a ma háromcsillagos üdülőfaluként működő település létezése 1710 óta dokumentált. A települést csak vízen lehet megközelíteni.Európa egyik legutolsó gőzmozdonya Máramaros megyében, a Vaser völgyében pöfög, és az egyetlen olyan vasút Romániában, amelyet eredeti rendeltetésének megfelelően használnak: farönköket szállítanak le vele a hegyről.


A Iași-i kultúrpalotához azt fűzte hozzá a kezdeményező: tessék uram, nekünk is van Versailles-unk. A 20. század elejéről származó épületet sajnos 2011-ig restaurálják, így egyelőre nem látogatható.


A Hunyad megyei Demsus helységben található Szent Miklós templom Románia egyik legrégebbi, bizánci stílusú temploma. A 13. században épült kőtemplomban a 15. századból származó freskók láthatók.


A Comana Természeti Park Bukaresttől mindössze 30 kilométerre található, a második Duna-deltának tartják. A területen 141 madárfaj él, és számos védett állat- és növényfajtának ad otthont.


Máramaros megyében, a Săpânța (Szaplonca) nevű településen a temető cseppet sem szomorú hely. A színesre festett fejfák elárulják az elhunyt foglalkozását, sőt, nemritkán humoros versikében számolnak be arról, miféle ember volt.


A Beszterce-Naszód megyei Colibița tóról köztudott, hogy levegője különösen oxigéndús. Constantin Hangan azonban, az egyik panzió tulajdonosa szerint itt a legoxigéndúsabb a levegő az egész országban. Hangan nagyszüleire hivatkozik, akik szerint a század elején a szászok ebből az okból építettek üdülőházakat a környéken.


A hollywoodi filmek díszletére emlékeztető kék lagúna egy kaolinbánya helyén alakult ki a Kolozs megyei Egeresen, hogy a környékbeliek egyik kedvenc fürdőzőhelyévé váljon.


Gorj és Mehedinţi között, a Baia de Aramă nevű településen található az Isten hídjának (podul lui Dumnezeu) nevezett, természetesen kialakult kőhíd – ilyesmiből alig néhány van az egész világon, a romániai pedig attól is egyedi, hogy közlekednek rajta.


A Buzău és Vrancea megyében látható élő tüzekhez foghatót legközelebb Törökországban, távolabb pedig Ausztráliában, Ázsiában és az Egyesült Államokban találni. A látványos jelenséget a talajjal súrlódó és lángra lobbanó földgáz okozza.

Fotók: A Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS