2017. november 23. csütörtökKelemen, Klementina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szerelemért kár AIDS-ben meghalni

szerk. 2002. november 27. 18:16, utolsó frissítés: 17:16

Nemrég még elsõsorban a homoszexuális férfiak betegségének tartották az AIDS-t. Az ENSZ legutóbbi adatai szerint azonban a betegség jellege átalakulóban van: bizonyos országokban a nõk körében nagyobb a fertõzés kockázata, mint a férfiaknál.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint jelenleg világszerte a nõk teszik ki az összes AIDS-beteg 50%-át. Az arány természetesen térségekként változik, így például a Szaharától délre fekvõ afrikai országokban HIV fertõzötteknek az 58%-a nõ, Észak-Afrikában és Közel-Keleten az arány 55% körüli, a Karib-szigeteken 50%-os. Ezzel szemben Nyugat-Európában a beteg nõk a HIV-pozitívak csupán egynegyedét jelentik, Ausztráliában és Új-Zélandon pedig csupán 7%-ot tesznek ki.


Heteroszexuális kockázat

A nõk nagyobb veszélynek vannak kitéve azokban az országokban, ahol a heteroszexuális kapcsolat a legfõbb módja a betegség terjedésének. Így van ez Afrikában, a Közép-Keleten és a Karib-szigeteken is. Ezzel ellentétben Nyugat-Európában, Ausztráliában vagy Új-Zélandon a vírus még mindig elsõsorban homoszexuális kapcsolatok révén terjed. Az ENSZ AIDS-jelentése szerint bizonyos országokban a fiatal nõk kétszeres valószínûséggel kapják el a betegséget, mint a férfiak.


Több országban a nõk a
veszélyeztetettebbek. (fotó:BBC)
Közép- és Dél-Afrikában a 15 és 24 év közötti nõknek feltehetõen 11%-a hordozza a betegséget, míg a hasonló korú férfiaknak csupán a 6%-a. A szakértõk szerint az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a fiatal afrikai nõk az anyagi és szociális biztonság megteremtése érdekében idõsebb férfiakkal házasodnak. És általában azokon a területeken, ahol az AIDS inkább elterjedt, az idõsebb férfiak nagyobb valószínûséggel fertõzöttek. Kiszolgáltatott helyzetüknek köszönhetõen a nõk nem mernek partnerüktõl védekezést követelni, sem véget vetni annak a kapcsolatnak, amelyben fennáll a fertõzés veszélye.

Az ENSZ-jelentés szerint a HIV esetében továbbra is a tudatlanság követeli a legtöbb áldozatot. A kutatások szerint a megkérdezett 15 és 24 év közötti nõk 80%-a nem tudja, hogyan védje meg magát a betegségtõl. Ráadásul a fiatal nõk szervezete a legkevésbé ellenálló a fertõzéssel szemben.


---------------------------------------------------------------

A "herceg fehér lovon" szindróma

Bizonyos szociálpszichológiai elméletek szerint az AIDS-es nõk növekvõ száma nemcsak a hátrányos társadalmi és gazdasági helyzetükkel magyarázható. A nõk ugyanis hajlamosak arra, hogy a romantikus szerelem eszményképének kergetése közben megfeledkezzenek a nemi betegségek elleni védekezésrõl, és hajlamosak súlyos kockázatot vállalni.

Gyermekkori meseélményekbõl táplálkozik a hit, hogy egyszer csak értünk jön a tökéletes királyfi, és feleségül vesz. Minél több nem-éppen-királyfival volt dolgunk az életben, annál világosabb a kép, hogy milyennek kell lennie. A tulajdonságlista -- sokszor a keserû tapasztalatoknak köszönhetõen -- rendszerint azzal kezdõdik, hogy milyen ne legyen: ne legyen agresszív, ne legyen büdös a lába, ne igyon, ne nõzzön és így tovább.

Aztán legyen hûséges, családcentrikus, gyöngéd, szeretõ férj és apa. Õ képes lesz betölteni a nõt, mint üres edényt, érzelmi és szexuális beteljesüléssel, és saját mindent elsöprõ szenvedélyével életre kelti a nõ alvó vágyait. Az intim együttlétek forgatókönyvének irányítását teljes mértékben rá kell bízni. Bár kultúránkban a nemi szerepek határozottan elkezdtek változni-fellazulni, a romantikus szerelem képzete még mindig erõteljesen ható ikon a nõk szentképei között. Ha Csipkerózsikáért, Hófehérkéért képes volt eljönni az ideális férfi, értük mért ne jönne?


Óvszer, a hûtlenség szimbóluma

Ebbe az ideális képbe sehogy sem illik bele, hogy a frissen megismert herceget azzal zaklassuk a legörömtelibb percekben, hogy óvszer után kotorászunk a fiókban. Ha õ maga kezdeményezi az óvintézkedést, akkor rendben van, mint minden egyéb, amit õ kezdeményez. De a nõ önként nagyon ritkán hajlandó ilyen mozzanatokkal kockáztatni a romantikus szerelem illúziójának kiteljesedését. Sokkal inkább hajlandó a saját egészségét kockáztatni.

A nők hajlamosak a szerelmért kockáztatni
Emellett ha a nõ mégis elõveszi az óvszert, ezzel azt üzeni a férfinak, hogy védekeznie kell azokkal a betegségekkel szemben, amelyeket a férfi a többi partnerétõl, esetleg utcalányoktól kaphatott el. Márpedig a többi partner gondolata nem tesz jót a romantikus kapcsolatnak, a férfi hûségét és magának a kapcsolatnak a jövõjét kérdõjelezi meg. A szerelem eszménye nem tûr olyan mozzanatokat, amelyek a hûséget, a bizalmat vagy a közös jövõ lehetõségét kétségbe vonják. Az óvszerhasználat tehát -- ebben az értelmezésben -- felér egy kegyetlen romantikaellenes merénylettel. De mit csináljunk, ha jobbat még nem találtak ki?


Mindent a szerelemért

Egyes szociálpszichológusok összevont szemöldökkel vizsgálták a jelenséget. Feltételezték, hogy a nõk csak azért hajlandók egészségük kockáztatására, mert szolgálatot tesznek a férfinak, akire gazdaságilag rászorulnak, vagy aki megfélemlíti õket, ezért nem mernek elõhozakodni az óvintézkedésekkel. Olyan nõket vontak be kutatásaikba, akiknek partnerei intravénás drogok használói, nagyrészt heroin függõk voltak.

Kutatásaik eredményei azonban megcáfolták feltételezéseiket. A nõk menekültek az olyan kapcsolatokból, ahol bántalmazzák vagy megfélemlítik õket, olyan kapcsolatokba, amelyekben a romantikus szerelem lehetõségét sejtették. És a nõk többsége nemcsak hogy nem kapott partnerétõl anyagi támogatást, ellenkezõleg, õ maga látta el anyagiakkal drogfüggõ partnerét.

A nõk nagy része azt vallotta az interjúk során, hogy tudják, hogy a partnerük kábítószerezik, és hogy a drogokat közös injekciós tûvel fecskendezik be, tehát nagy a kockázata az AIDS és egyéb betegségek elkapásának. Mégis kb. 80%-uk nem védekezett semmiféle eszközzel a megbetegedés veszélyének való rendszeres kitettséggel szemben.

Vallomásaik szerint legtöbben nehéz anyagi helyzetû családokból származtak, szüleik elhanyagolták õket, vagy egyenesen a bántalmazásaik elõl szöktek el otthonról. A szeretet és megértés, hosszú távú romantikus kapcsolat reményében éltek együtt férjükkel vagy partnerükkel. Életünket adni a szerelemért hõsies és csodálatra méltó tett. De nem árt mérlegre tenni, hogy mennyit nyerünk és mennyit vesztünk.

Szalai Júlia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS