2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ne vásárolj november utolsó szombatján!

S.M. 2002. november 27. 17:26, utolsó frissítés: 17:08

Kanadában vak fogyasztó birkának öltöznek, Japánban Zen-Mikulás tart csoportos meditációt, Londonban egy olló segítségével bárkit megszabadítanak a hitelkártyájától. Mindez a #b#Ne Vásárolj Semmit Nap#/b# része, amelyen világszerte millióan tiltakoznak a fogyasztási õrület ellen.

Szupermarketi Hálaadás

Az amerikai hálaadási ünnep -- amely egyben az év legzsúfoltabb bevásárlási napja -- utáni hétvégén a fogyasztás-ellenes aktivisták ezrei lepik el a bevásárlóközpontokat, hogy meggyõzzék a vásárlókat, hogy aznap ne vegyenek semmit. A megmozduláshoz, amelyet a kanadai fogyasztás-ellenes társaság, az Adbusters vezet, számos szervezet csatlakozik: környezetvédõk, globalizáció-ellenzõk. Az idei Ne Vásárolj Semmit Nap nagyobb lesz, mint valaha, több mint egy millióan várják a Föld 65 országában a felhívást a fogyasztás megtagadására.Hatalmas bulira van kilátás: az aktivisták utcabálokat szerveznek, szórólapokat osztanak, csereberés bolhapiacot és hitelkártya-elvágást tartanak. Utcai elõadások is színesítik a programot, ahol vásárlás-rendõrnek beöltözött kampányolók bírságcédulákat osztogatnak a súlyos bevásárló szatyrokkal arra járó személyeknek, a többiek pedig malacos álarcban szaladgálnak visítozva keresztül az utcákon.


Fogyassz és mérgezz!

"Az emberek soha nem kérdõjelezték meg a fogyasztást" -- állítja Kalle Lasn, a Culture Jam címû könyv szerzõje, az Adbusters magazin társalapítója. "Az emberek szeretik azt hinni, hogy ha valamit megvásárolnak, azzal segítik a gazdaságot, de az, hogy ezzel a Földet is mérgezzük, soha nem fut át az agyukon."

A már 11 éve megrendezésre kerülõ Ne Vásárolj Semmit Nap, az internet kapcsolattartási erejének köszönhetõen, évrõl-évre nagyobb tömegeket mozgósít. A fogyasztás-ellenes nap egyszerû csínytevésként indult az észak-nyugati partvidéken, mígnem 1995-ben az Adbusters reklámozni nem kezdte a honlapján. Az 1999-es Harc Seattle-ért elnevezésû, a Világkereskedelmi Szervezet elleni tiltakozás adott újabb lökést a mozgalomnak -- állapítja meg cikkében a Wired magazin.

A korábban megosztott politikai csoportok felismerték, hogy közös céljaik vannak. A Ne Vásárolj Semmit Nap egybekovácsolja a környezetvédõket, a különbözõ fogyasztásellenes csoportosulásokat, és az egyházakat: olyan szervezeteket, akik már régóta ellenzik, hogy a hétvégi szünnapok fogyasztás ünnepekké vedlenek át.


Médiafasizmus

A világháló az aktivistáknak hasznos közvetítõ eszköznek bizonyult, de a szélesebb tömegek meggyõzéséhez már szükség volt a tévére. Az Adbuster 10 ezer dollárt gyûjtött össze adományokból, hogy kifizethesse egy harminc másodperces reklám sugárzását a CNN-en, az egyetlen adón, amely hajlandó volt lejátszani a filmet.

"Tíz éve harcolunk, hogy a tévéadókon új szelek fújdogáljanak, és bekövetkezhessen egy mentalitásváltás. A felkérésünkre azt válaszolták, hogy ezzel az akciónkkal több millió dollárral károsítjuk meg az óriáscégeket, úgyhogy tûnjünk a francba" -- meséli Lasn.

Noha Amerikában van a legtöbb tagja, mégis Európában sikeresebb a mozgalom. "Az európai vásárlók közül sokan szimpatizálnak kampányunk célkitûzéseivel" -- teszi hozzá Lasn. Az európai Ne Vásárolj Semmit Nap november utolsó szombatján kerül megrendezésre. Erre az évre Lasn a szokásosnál nagyobb nyüzsgést jósol, amit a szeptember 11-i támadás, és az azt követõ terrorizmus elleni harc meghirdetése generál."A szeptember 11. eseményekbe sok ember beleborzongott, ami arra késztette õket, hogy felülbírálják korábbi életvitelüket." Lasn szerint a terrortámadások mélyén a szegények és a gazdagok között tátongó hihetetlen egyenlõtlenség áll.

"A Föld lakosságának 20%-a a világ természetes erõforrásainak 86%-át használja, tehát ebbõl 14%-nyit enged át a harmadik világ 4-5 milliárd lakójának. Az emberek érzik ezt az egyenlõtlenséget, és ez alapja a terrorista háborúknak, ami ellen most megpróbálunk fellépni. Rengetegen hozzák kapcsolatba szeptember 11-et a Ne Vásárolj Semmit Nappal, mivel úgy érzik, vezetõik arra kényszerítik õket, hogy fogyasszanak."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS