2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A leghatékonyabb a 10 milliós aranytalizmán

Gyöngyi Annamária Gyöngyi Annamária 2001. július 03. 23:10, utolsó frissítés: 2013. március 26. 11:34

A román jósnőknek 1989 előtt sem ment rosszul, de manapság igazán virágzó üzletággá vált a varázslás. Az állításuk szerint kizárólag fehér mágiával foglalkozó jósnők generációról-generációra öröklik képességeiket, amelyek mindig anyáról lányra szállnak.


Talán kevesen tudják, hogy a kommunizmus materialista és ateista időszakában Elena Ceausecu tulajdonképpen a jósnők tanácsai szerint cselekedett. Ha fontos tennivalójuk akad, vagy az egész nemzetre kiterjedő erejű varázslásra készülnek, a román jósnők egyesítik erejüket.

Joyce Tenesson fotójaJoyce Tenesson fotója
A varázslással és jóslással foglalkozók száma nagyon megnőtt az elmúlt években, keveseknek sikerül azonban valódi hírnévre szert tenni. Bukarest külvárosában Campina Maria - a fehér mágia királynője, vagy Minodora, a jósnő feliratú bannerekbe botolhat az ember. Ők persze a legnagyobbak, akikhez éppúgy járnak vezető politikusok, sikeres üzletemberek vagy tévésztárok, mint egyszerű emberek. Ezen kívül több tucatnyi, a jóslást az utcán többé-kevésbé hivatásosan művelővel futhatunk ugyanitt össze.

Campina Maria talán a legismertebb képviselője a jóslás és gyógyítás romániai iparágának. Tevékenységét lassan 45 éve űzi. Ennek megfelelően a Kereskedelmi Kamaránál annak rendje és módja szerint bejegyzett céggel rendelkezik, lelkiismeretesen fizeti az adót és talán még számlát is ad annak, aki esetleg cégköltségként eltudja számolni az ilyen típusú szolgáltatást. Campina azzal büszkélkedhet, hogy Elena Ceausecu alap-jósnője volt, és gyakran látogatta meg őt titokban a snagovi nyaralójában. A tanácsokért pénzt is, de legtöbbször élelmiszert és italokat kapott az elnöki párostól, melyeket Elena sofőrje szállított neki titokban.

Jean Claud Maillard fotójaJean Claud Maillard fotója
Amire azonban Maria a legbüszkébb, az a nemzetközi elismerés: "leérettségizhetett fehér-mágiából". Egy brazíliai varázslótalálkozón próbára tették képességeit, és azok elmerésének jeléül egy színaranyból készült és drágakövekkel díszített koronát, valamint egy pár aranypapucsot kapott. Kizárólag ezekkel engedi csak magát fényképeztetni. Mariának öt lánya van, akik szintén mind varázslásból élnek. Gondok vannak azonban ezen a területen is a copyrightokkal, nagyon sok utánzója van a "fehér mágia királynőjének".

Az általa kínált szolgáltatások listáján megtalálható sokféle betegség, így például az epilepszia ellenni ráolvasás, szerelemmel, veszekedésekkel, gyerek-eltűnésekkel, alkoholizmussal kapcsolatos varázslások. A tarifák nagyon változók, egy szolgáltatásnak sincs meg a fix ára, a kliensek pénztárcájától függően elég nagy skálán ingadozhat. Ami biztos, hogy minimum 100 000 lej szükséges ahhoz, hogy szóba álljon bárkivel is.

Egy másik jól ismert képviselője a román hivatásos jósnőknek Minodora (szakmai név, jelentése: "aki csodákat művel"), akit a fekete macskás jósnőként ismernek. Állítása szerint már 13 évesen eltanulta a mesterséget, de csak 17 éves korában ismerték el az idősebb szakmabeliek. Neki is megvolt már '89 előtt is a kialakult klientúrája, amióta azonban szabadon és nyilvánosan is űzheti a mesterségét, sokkal jobban megy az üzlet.

A magyar vagy tarot-kártyákból való jóslás a leggyakrabban kért szolgáltatása, ennek ára 50-200 000 lej között mozog. Sokan fordulnak még hozzá különböző betegségekkel, Minodora a hepatitisz, az epilepszia, a TBC vagy az impotencia gyógyítását is vállalja. A legdrágább gyógymód az, amelynek során az elátkozott személynek állandóan egy talizmánt kell hordania a nyakában. Egy-egy ilyen színarany, drágakövet tartalmazó talizmán ára eléri a 10 millió lejt is. De újabban nagyon keresett és jól jövedelmező szolgáltatás az üzleti varázslás, amely megakadályozza a ügyfél cégének csődbejutását, pénzügy sikereket és a konkurenseken való felülkerekedést ígér.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS