2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megjelent az orosz Potter-alternatíva

2002. november 07. 17:18, utolsó frissítés: 17:18

A kötet borítója olyan, mintha Potter-regény lenne. De nem az. Az oroszok saját kulturális alternatívát hoztak létre.

a kulturális
<br />
alternatívaa kulturális
alternatíva
Harry Potter-t a nemrégiben megjelent orosz specifikumokkal ellátott Tanya Grotter helyettesíti. Tanya, a kaland fõhõse egy 11 éves, szemüveges, árva, arcán egy különleges ismertetõjellel, aki tele van mágiával és varázslással. A kötet szerzõje, Dimitrij Yemets egy orosz folklórelemekre épülõ Potter-paródiának minõsítette nem kis sikerû alkotását. A szerzõ, aki egyébként filológus és orosz népmese-specialista, a Wired-nek azt nyilatkozta, hogy meseregénye egyféle kulturális replika, egy jellegzetesen orosz lépés a kulturális harcban.

Az Oroszországban 1.2 millió példányban eladott Harry Potter 'kulturális alternatíváját' megjelentetõ Eskimo kiadót J.K. Rowling ügyvédjei, az oroszországi Potter-kiadó és a Warner Brothers azzal fenyegette meg, hogy -- mivel a hasonlóság szerintük messze túlmutat a borító kinézetén -- bíróságra kerül az ügy. Az Eskimo szerintük egyet tehet: visszavonja a forgalomból az összes példányt, illetve ígéretet tesz arra, hogy többet nem próbálkozik ilyen trükkökkel. Az Eskimo reakciója így fogalmazható meg: „no húzzatok csak el egy Nimbus 2000-en!” Az orosz kiadó szóvivõje, Alexei Shekhov egyenesen stupidnak minõsítette a plágium vádját, és azt válaszolta a brit felet képviselõ ügyvédi irodának, hogy J.K. Rowling valójában semmi mástól, csak a versenytõl retteg. Shekhov bejelentette, hogy a sorozat további két kötetét kívánják megjelentetni. Az elsõbõl mindeddig 100 ezer példányt adtak el.

A közelmúltban magának Rowlingnak is tisztáznia kellett magát a plágium vádja miatt. Az amerikai Nancy Stouffer ugyanis azzal vádolta, hogy ötleteket lopott egyik mesekönyvébõl, amely többek között egy bizonyos Larry Potterrõl szóló történeteket is tartalmazott.

Nagy fejfájást okozott Rowling ügynökségének, hogy hirtelen egy teljesen új, abszurd humor elemeket is tartalmazó Rowling kötet jelent meg. A hasonló kalózkiadások pedig azért sikeresek, mert a Potter-rajongók, akik az idén hiába várnak a folytatásra, alternatívát találhatnak bennük. A Wired arról számolt be, hogy egy moszkvai könyváruházban egy Potter-kötet 5.85 dollárba kerül, míg a Tanya Grotter csak 2.50 dollárba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS