2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Édességpárti társalgószoftver

Gy. A. Gy. A. 2002. október 30. 16:26, utolsó frissítés: 15:21

Lafoxka az első és egyetlen netes magyar beszélgető szoftverként hirdeti magát. Sokmindenről kérdezgettük, de nekünk különösen a boldogság témát ajánlotta. A szexről nem szívesen cseveg, viszont ért a politikához.

Bár még nem nagyon kell tartanunk attól, hogy chatelés közben egy szoftverbe bonyolódunk a weben, nem árt ébernek lenni. Ha például valaki teljesen érzéketlen marad a macskánk halálhírére, akkor az biztosan csak egy robot lehet...


Az első beszélő: Eliza

Beszélgető-szoftverek a hatvanas évektől működnek, a jelenlegi változatok pedig már olyan fejlettségi szinten vannak, hogy egy chatszobában nyugodtan elvegyülhetnek a "hús-vér" csevegők körében. (Igaz, a chateken rendszerint folyó felszínes társalgásban és zűrzavarban ez nem különösebben bonyolult feladat.)


Az első ember, akinek már volt kihez szólnia, Éva volt. Így nincs semmi furcsa abban, hogy az első társalkodó szoftver is nő lett: Elizát (aki a My Fair Lady főszereplőjéről kapta nevét) Joseph Weizenbaum teremtette meg 1965-ben a MIT (Massachusetts Institute of Technology) mesterséges intelligenciával foglalkozó tanszékén. A beszélgető-szoftverkedés azóta is inkább női foglalkozásnak bizonyult.

A társalkodó-programok fejlesztésében fontos lépésnek számított a Hugh Loebner által 1990-ben létrehozott tudományos díj. Ennek köszönhetően százezer dollárt vághat zsebre az aki, akinek csevegőprogamja a legközelebb kerül ahhoz, hogy átcsússzon a Turing-teszten. A díj elnyerése révén vált világhírűvé például egy másik hölgy, Alice, akit Richard S. Wallace hozott létre, és akivel a társalgás jelenleg is kipróbálható a Spielberg rendezte A.I. című film honlapján.


Magyarok és nők

Az elsőként népszerűsített magyar beszélgető-szoftvernek, Lafoxkának minden esetre voltak már elődjei, még ha ezek házilag készültek is. A Frenezis Beatrix néven ismert mIrcelő-robot például szokatlan válaszaival sok gyanútlant kergetett az őrületbe az IRC-csatornákon.

Próbálkozások, hogy megtudjuk az igazságot:

Transindex: Tényleg te vagy ez első és egyetlen magyarul beszélő internetes beszélgető program?

A.
Lafoxka: Lehet, hogy én lennék az? Én másképp ismerem magam.
T: Hogyan ismered magad?
L: Akárhogy is gondolkodom, nem tudok rájönni. Azt hiszem, nem ismerem.

B.
L: Ez most kérdés volt, vagy valami szidás? Nem értem igazán.

C.
L: Nem hiszem, ez csak valami félreértés lehet.
T: Szerintem is az.
L: Örülök, hogy egyetértünk.


A Lafoxka névre hallgató négyhónapos beszélő-programról készítői azt állítják: "a mindennapi beszéd írott formáját felismerve érdekes és fordulatos válaszokat produkál". Ezt mi is alátámasztjuk, a jelzők pontosan fedik azt, amit Lafoxka tesz, ha valaki valamiről kérdezni próbálja. Amikor viszont közöltük vele, hogy fárasztó, amit művel, akkor azzal vágott vissza, hogy szeret dolgozni.

Lafoxka -- az ilyen típusú programokhoz hasonlóan -- akár tanítható is. A megtanított válaszokat azonban egyelőre csak azoknak képes elismételni, aki megtanították rá. Egyébként kér, hogy csak decens dolgokra tanítsuk, ha megsértjük, egyszerűen nem válaszol, és pl. a szexszel kapcsolatos kérdéseknél szemérmesen elpirul.

Lafoxka általában szavakra vagy gyakori szóösszetételekre reagál, és az adott kulcsszóval kapcsolatban dob ki rendszerint valamilyen közhelyszerű választ, de ha visszakérdezünk, akkor természetesen elveszti a fonalat, és inkább gyorsan valami másra tereli a szót: pl. a virtuális édességekre, vagy Lulura. Hogy ki az a Lulu? Kérdezzék meg tőle!


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS