2019. március 26. keddEmánuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gáspárik Attila válaszol

kérdeztek a Disputázók 2002. október 11. 15:12, utolsó frissítés: 15:12

A romániai magyar sajtó szemérmes, hogy finom legyek. (...) A Duna tévé nagyon görcsös, merev és manipuláló. (...) Hihetetlen, hogy [az RMDSZ] az internetet úgy kezeli, mint valami bakfiskorú kékharisnya emlékfüzetét. Válaszok a disputázók kérdéseire.Dexter

Ha Iliescu nem lépett volna, akkor is megbukott volna az OTV?

Dexter kedves: Az OTV vezetője elkísérte Iliescu elnököt Kínába. Kapcsolatuk több volt, mint sajtó-politikus kapcsolat. A jelenlegi OAT tele van "őrült" szabadgondolkozókkal, hidd el saját fejünkből jött a döntés.

Mi a véleménye Tompa Gábor színházáról? Hallott-e a Troilusz és Kresszida körüli plágium-botrányról?Tompa érvényes, korszerű színházat művel, mindig szerettem volna egy kicsit nála is játszani, nem jött össze. Természetesen a színháza mellett helye van a nap alatt másfajta igények kielégítésének is. De minél jobban vadítják annál keményebb lesz. Nem látom, hogy ilyen hangulatban, megoldás születne. Troilusz és Kresszida? Sajnos nem láttam az előadást, de a posztmodern sűrűn él az idézés eszközével. Lásd, Parászka Lear Királya is átvesz elemeket más rendezőktől, de attól még unalmas volt az előadás. Sajnos nem tudok kimerítő választ adni.

Ön szerint milyen hatással lesz a romániai magyar sajtóra a replika törvény?

A romániai magyar sajtó, véleményem szerint szemérmes, hogy finom legyek. Nagyon sok esetben a problémákat megkerülik, nem merik, nem tudják a kérdéseket feltenni. Nincsenek nagy, érdekes konfliktusok ezért a replika-törvényt sem látom olyan "fenyegetőnek". Bizonyos lapok meg csak mocskolódnak és azoknak nem replika törvény kell, hanem elszigetelés. Szóval langyosnak érzem a dolgot, fásultnak. Igaz mikor egy újságírót a szabad vélemény megnyilvánulása közben becsületbíróság elé citálnak, lásd Tibori esetét, hát szóval... Na azért az elgondolkodtató.


Esterházy Decebal

Kereskedelmi televízió Erdélyben, 18-24 órás magyar adással. Kereskedelmi rádió Erdélyben, 24 órás magyar adással. Meddig várunk?

Kedves ED:
Romániában senki és semmi nem tiltja az egész napos rádiózást, tévézést magyarul. Nem a hivatal gátolja tehát.

A hivatalos rész után saját véleményem. A tv rengeteg pénzt nyel, a rádió is. A rossz gazdasági helyzet nem teszi lehetővé a kérésedet megoldását. A magyar vállalkozók is inkább rendelnek román reklámokat. Mert a magyar úgyis a magyarhoz húz alapon, mert nincsenek magyar nyelvű reklámirodák. Egy nagy csíki vállalat minden esetben elutasította a vásárhelyi Filmfesztivál támogatását. A magyarországi hivatalosságok a Dunával, a Határok nélkül műsorral kipipálták a témát. Különben nem erőltette egyik magyarországi hatalom sem a saját hangot, mert esetleg elveszti a befolyását, és hát az... VÁRUNK. Sajnos... Tudomásom szerint az egyetlen magyar befektetés Vásárhelyen, a Rádió GAGA még egyetlen cent hasznot sem hozott pont 3 év alatt.


easy lover

Közszolgálati televízió Erdélyben, 18-24 órás magyar adással. Közszolgálati rádió Erdélyben, 24 órás magyar adással. Meddig várunk?

EL drága:
Politikai ügy. Politikai akarat és szakmai kompetencia kérdése. Ha az első probléma elhárulna, akkor sem látnám ki az, aki meg tudná valósítani korszerűen, vonzóan. Semmiféle képzés nem történik tájainkon. Mi itt mind botcsinálta tévések és rádiósok vagyunk. A magyarországi gyorstalpalókba bejutott és az onnan kikerült tehetségek szummája állandó. A rádió -- ahol jól állunk -- is olyan szakmai önérzetességgel, szakmai kivagyisággal küzd, hogy vásárhelyi és kolozsvári magyaradások is a bukaresti magyaradással számoltak le legelőbb. Hallani sem akarnak az összehangolásról. Egyesek még azt sem tudják, meddig hallható az adó ahol dolgoznak.


Bang Boom Bang

Kedves Attila,
Miért van az, hogy, hogy teljesen ártalmatlan mellmasszírozós filmeket csak éjszaka lehet adni, miközben feltüzelt, félpucér tinik videoklipjeit, amiben pl. a tengerparti szexről értekeznek, éjjel-nappal lehet nyomni?


3B-nek
Valóban mi hoztuk a kiskorúak védelmében a filmek sugározhatóságáról szóló határozatot. A döntésünk alapját, a Határokon átlépő televíziózás dokumentuma képezte. Úgy gondoltuk, hogy a műsorsugárzóknak meghagyjuk a szabadságot, hogy eldöntsék a mértéket. Reméljük, ezáltal nő a felelősség. Választhattuk volna az intézményes rendszert, hogyaszongya: HATÓSÁG, aki felbiggyeszti a jeleket, mint Franciaországban, vagy Hollandiában. Várjuk az eredményeket, és türelmesek vagyunk. Reméljük, hogy a mell mérete és a simogatás intenzitása is befolyásolja majd a besorolást... De segíthet a műsorszóróknak a civil társadalom is meg az újságok.

Mi a véleményed a Duna televízió műsorpolitikájáról?

DUNA? Hát, szóval....Ha most elmondanám, hogy mióta Bukarestben lehet látni, hányan kérték, hogy az ATV-t nem lehetne, vagy az M2-t? Statisztikáink szerint többen nézik az M2-t mint a Dunát... Véleményem szerint nagyon görcsös, merev és manipuláló. Mintha a szórakoztatás bűn lenne, az oldottság vétkes. Beleöltek egy csomó pénzt a "hűséges" Erdélyi tudósítókba és a Mádl látogatást mégis három-négy napos felvételekkel illusztrálták. Majd "ŐK" eldöntik pár nap múlva, hogy mit, mikor lehet megmutatni.
Fontos, hogy van, de a televíziózás korszerű szabályai szerint, kellene működtetni. Mielőtt bárki ugrana, nem elkereskedelmiesedésről szóltam. Ha nem lenne a Duna, valószínűleg már megcsináltuk volna a magunk tévéjét. Lennének sztárjaink, könnyűzenénk, átlátható közéletünk...


tango

Gáspárik úr
Meglepő volt ez a váltás (CNA), a színház után. Mandátum után mit csinál? Politika, művészet, mondják, hogy igazgató akar lenni????


Tangó, tangó, tangó, mondta Cseh Tamás mikor ihletet állapotban volt (régen). Naszóval. Erdélyben nincs főváros, itt nem lehet az ajánlatokban úszkálni. Mikor észrevettem egy pár évvel ezelőtt, hogy a rendezők már nem szólnak rám, mert ugye már nem kezdő és akkor hogyan lehet, mikor éreztem, hogy belesimulok a kisvárosi langymelegbe, hogy beállt a barátok sora, mikor a kihívás már csak az, hogy két flekken, vagy három, mikor már csak egy EMKE díj van hátra a "kitartó, állhatatos, ittmaradásért" akkor úgy tele lett... Ilyenkor az alkalmat várja az ember.

Színház után színház jön de valószínűleg más formában. Vásárhelyen a középszer, a tehetségtelenség, a volt párttitkárok "nemzetmentése" legyőzött minden kiugrási kísérletet, amit KAF és Béres megpróbált. Nagyon sajnálok egy pár fiatal tehetséget, akik ott maradtak. Jelenleg nézőnek lenni is meggondolkodtató, nemhogy igazgatónak.
Politika? Hm. Még nem kaptam ajánlatot. Amin nem gondolkodnék az egy nagykövetség, mondjuk Peruban, Mikronéziában...


zsengezsolt

Mi hír a fesztiválra érkezett nevezésekről, van-e annyi színvonalas film, mint tavaly? Történt-e olyan fontos változás, fejlődés a fesztivál életében, jellegében, amit elmondanál?

zsengezsolt!
A legnagyobb hír, hogy meglesz. Innen minden mellékes. Remélem a filmek is állják az idő próbáját, és kétszázból, Durszt, Papsi, Igazság Radu 11-12.-én tud egy jó programot válogatni. Amúgy téged is, meg másokat, november 20 - 24 között várunk a Pajtában. Információk a szokott madisz@fx.ro címen, vagy a madisz.ro-n.


nagyalmos

Mekkora szerepe van az Országos Audiovizuális Tanácsnak a sajtóetika érvényesítésében?

Kedves Nagyalmos!

Évek óta felhevülnek az indulatok, mikor sajtóetikai kérdéseket taglalunk. Az én álláspontom, hogy nem egy hivatalnak kellene szabványosítani a sajtóetikát. Minden sárm kiveszne a médiából. Ugyanakkor naponta tapasztaljuk az alapvető etikai vétségeket. A stratégiánk az lett, hogy vannak dolgok, amiben nem alkuszunk, ez pedig: kiskorúak védelme, emberi méltóság védelme, mindenféle diszkrimináció kiszűrése, burkolt, illojális reklámozás. Ez van. A műsorsugárzók sorozatos disznóságai keményítettek meg bennünket.

...és mit jelent az AP felirat különböző műsoroknál a képernyő jobb alsó sarkában, mert szerintem olyan esetekben is ott van, amikor nem lenne rá szükség.

AP az egy rövidítés, Acord Parental vagyis Kazinczy nyelvén, szülői beleegyezéssel nézhető. Valóban tág a fogalom de itt sem szeretünk volna "csontig" szabályozni. Ha valaki össze vissza használja előbb utóbb elveszti a hitelét. Sok családi modell létezik, vannak akik engedékenyebbek, a figyelmezetés elve működött mikor döntöttünk. Sokan nevetnek a cigaretta feliratán is.

Ja, és mi van azokkal a show műsorokkal, mint pl. a Klaudia, Mónika, stb. -- amelyeket, a helyi kábeltévé vesz meg különböző magyarországi kereskedelmi televízióktól --, s amiket nálunk délután közvetítenek, amiben a részletekre kitérve azt meséli el a meghívott, hogy hogyan dugott meg egy nőt a konyhaasztalon, vagy tanítható-e a sex, stb. Ezeket lehet közvetíteni a délutáni órákban?

Nem, nem lehet. Ez az első ilyen észrevétel, és igen súlyos dolog, monitorizálni fogjuk a műsort. Remélem a Digitál 3 vagy éppen most, hogy hívják őket, olvassák a sorokat és nem tesznek ilyesmit többé. A dolognak van egy csomó jogi vonzata is a jogdíjakkal. Most mit csináljak, tiltsuk be. Lenne egy jó kis lincselés. Na de tényleg megérdeklődöm, hogy mi történik, mert leveledet jelzésnek veszem.


belekotyogo

Kedves Attila,
Mi a véleményed a reality show-ról? Szerinted mikor lesz román Big Brother-show valamelyik román kereskedelmi csatornán? Melyik csatorna lesz az?


A reality show jó üzlet. Kihasználja az emberek kukkolló vágyait. Ha nem sérti az emberi méltóságot, a kiskorúakat akkor mehet. Nem lenne rossz egy SZKT Reality show. Egy szobába zárni Katona Ádámot és Verestóyt...

Az a baj, hogy mi nem tudjuk kikapcsolni a tévét. Városainkban, helységeinkben mikor eljő az este elterülünk az "oltár" előtt. Kérdem én negyvenesen, ötvenesen hova lehet elmenni asztaliteniszezni, focizni, kártyázni, römizni???? Sajnos egy rendes Net-kávézót sem ismerek, ahol csendesen verhetem a gépet és nem bűzlik a cigaretta, nem vernek szájba hadonászó játékosok. Marad a tv. Mivel semmilyen képi kommunikációs oktatásban sem részesült az emberek nagy része, marad a gagyi. Ki érti meg Tarkovszkijt, Jancsót, Szőke Andrást. Régen se értettük, de éreztük. Mára marad a kukkolás...

Mi a véleményed, meg fogják-e vásárolni a székelyföldi helyi TV-k a Magyarországon jelenleg futó reality show műsorokat is "konzervként" a Heti Hetes-hez hasonlóan?
Ha igen, milyen hatásuk lesz?


Ha jó üzlet lesz, akkor behozza valamelyik. A PRO tv próbálkozott valami sajáttal, úgy volt szar ahogy, de nézte a popor. Sajnos nekünk mindent el lehet, meg be lehet adni. Mi olyan reszli vagyunk sok esetben. A hatás? Van alternatíva???????????????


károlyi

Attila, kedves:
Most milyen a viszonyod Markó Bélával?


Ez a VISZONY szó kissé zavarba hoz, és ha humoristaként kérdeznéd hát... Na de a kapcsolatom nagyon jó. Az ő általa vezetett RMDSZ kitaposott itt egy utat, amin lehet haladni. Nem kellett azzal foglakozzam, hogy legitimitást szerezzek magamnak, és percenként azt bizonyítgassam, hogy nem vagyok hazaáruló, horthysta, revizionista. Az elmúlt két évben azzal foglakozhattam, amire megkért az elnök: próbáljunk egy kis rendet és nagyobb részt magunknak a médiában megszerezni. Kolozsvár, Vásárhely megkapta az FM frekvenciát, jelentősen nőtt a műsoridő. Soha nem telefonált, üzent, hogy ezt-vagy azt, így vagy úgy. A magyarnyelvű média fejlesztési lehetőségeiről, és az új audiovizuális törvényről többször egyeztettünk.

Hát az öregúrral, aki borostás, hetvenéves elmúlt, fogai hibásak, be van zárva valahová, és görcsösen őrzi a hagyományt, mintha valaki el akarná lopni tőle -- vele hogy jössz ki?

Gondolom az öreg uras történet a Népszabadság interjúra való célzás. Na. Szóval Bukarestbe jöttemkor nem volt itt egyetlen magyarnyelvű tévécsatorna a kábelhálózatban. Most mindenhol van egy, de akad ahol három. Ahol lakom csak a Duna van. Vannak benne kétségtelenül jó dolgok. De amikor a határon túlról készítenek, rendelnek anyagokat, azokat nem mindig szeretem. Mért csak az a fontos, hogy szaros a gatyánk. Mért erőltetnek ránk egy szegény vidéki rokon szerepet. Van olyan is, de az az Egész egy része. Ismerek embereket akik itt élnek, és a gyermekei Amerikában, neves egyetemeken tanulnak, van aki Horvátországba jár nyaralni, pedig csak egy kis vállalkozása van. Ők hol vannak... Művészeink, az igaziak hol vannak??? Mikor mondják ki, hogy egy csomó rossz szobrot állítottunk 1990 után.. Na...

Na, és Umberto Eco könyvein kívül még mit olvasol?

Umberto Eco remek televízióval foglalkozó tanulmányt írt. Mit olvasok? Minden evő vagyok. Kevés időm van a szakirodalom mellett az olvasásra. Az elmúlt nagy élményem egy Aszlányi Károly nevű valamikor élt író volt. Egy bukaresti kapu alatt (illegális ószeren) vettem három kötetet 15 ezer lejért. Megérte, remek ponyva, nagy tehetséggel megáldva. Amúgy Aszlányi Orsován született. Gondolom azóta sem született ott Magyar író.


reka_balla

Véleményed szerint az erdélyi magyar társadalom milyen jellegű műsorokat vagy filmeket nem tolerál, azaz mi számít tabunak Erdélyben a tévézés szintjén és melyek azok az adások amikben hiányt szenved?

Nem hiszem, hogy beszélhetünk egy, hogyan is mondjam, egységes erdélyi magyar társadalomról, a művelődési igény szintjén. Tapasztalatom szerint nagy a szórás, szórvány, Székelyföld, Partium, Bánát... között. Ha tévévezető lennék, biztosan készítenék, készítettnék egy tanulmányt a tévés szokásokról, igényekről, elvárásokról. Addig szerintem érdemben nem lehet véleményezni, hogy ez kell, vagy ez nem kell a magyarságnak. S a többi merő demagógia. Legszemélyesebb tapasztalatom, hogy eddig mindent bevettünk...


Ferencz Zoltán

Egy jó parodista most hirtelen "miniszter"-szerepet és Markó-kortest játszik. Ezt is csak addig, amíg az érdekei kívánják? Vagy -- ami nem jellemző a fentnevezett színjátszóra -- holtomiglan-holtodiglan?

Milyen érdekeim lehetnek egy bukaresti irodában eltemetkezni? Nem ez az a hely ahol az Éden kapujának a kulcsát reszelik. Anyagilag jobban kerestem mikor jártam a világot. Voltam igen parodista,.. színész, tanár, művészeti vezető, tévés, rádiós... Kaptam egy alkalmat arra, hogy kipróbáljam magam egy másik pályán, mielőtt még végleg bele nem fakulok a kisvárosi tájba. Ezenkívül nyugodtan készülhetek a doktorira. Ami Markót illeti, nem hiszem, hogy az én korteskedésemre lenne szüksége. Véleményem szerint Markó egy hiteles politikus, elegáns és mértéktartó. Ilyen helyzetben egy primadonna színész nem biztos, hogy jól tud végszavazni.


Kelemen Attila

Médiaszakemberként mi a véleményed arról, hogy a romániai magyar sajtóban egyre gyakoribbak a másságot elutasító vagy egyenesen intoleranciára felszólító, uszító - jellegű anyagok? Mit tud tenni az audiovizuális tanács?

Kedves Földi:
Az audiovizuális tanács csak az elektronikus médiát szabályozza. Míg az újság csak akkor kerül hozzám, ha fizetek érte a rádió, tévé "magától" bemászik a lakásomba, ezért kell szabályozni. Magyarán gondolom, hogy az újságokra célzol, mert nincs tudomásom, hogy romániai magyar tévé vagy rádió uszítana. Véleményem az újságokról magánjellegű. Nagyon várom, hogy a MÚRE állást foglaljon, mondjuk az Erdélyi Napló, de nem csak, bizonyos cikkeire, írásaira, amik sok esetben a szakmai színvonaltalanság mellett diszkriminatívek, uszítók.

Milyennek értékeled a Romániai Magyar Demokrata Szövetség PR-jét?

Romániai szinten jó, romániai magyar szinten nagyon jó. Abszolút értékben esetleges, nehézkes, darabos, unalmas. Nagyon hiányzik egy szóvivő, az internet használata a kommunikációban. Hihetetlen, hogy az internetet úgy kezelik, mint valami bakfiskorú kékharisnya emlékfüzetét. Megfosztják magukat egy olyan szegmenstől, amire lehetne alapozni, a fiataloktól. Egy csomó unalmas cécó, "Disputa Krónika" megelőzhető lett volna egy alaposabb kommunikációval. Feltétlenül szükség lenne egy Informatikai Alelnök beosztásra az Ügyvezető Elnökségen belül, ahol kidolgozhatnák a romániai magyar informatikai társadalom alapelveit, programját.


Mészáros Sándor

Szia Attila!!
Örvendek, hogy az 1ik legnépszerűbb romániai tévé után, a legnépszerűbb honlapon is találkozhatunk veled... de nagyon jó lenne, ha nem, csak állandóan a visszásságot és a gyűlöletet észlelnénk itt, Erdélyben minden médiumban... igaz, az ORTT mindent megtesz,...


Kedves Sándor!
A konfliktusok fő forrása a rossz kommunikáció. Az a tapasztalatom, hogy sok fejfájástól kímélhettük volna meg magunkat, ha több időt, technikát áldoztunk volna a magunk megértetésére. Persze vannak rosszindulatú műsorszolgáltatások, de azokat nem kell partnerként kezelni. Jómagam pl. a Hargita Népe című lapnak két éve nem adok semmilyen nyilatkozatot... De vannak ilyen román lapok is. Valóban megpróbálunk mindent megtenni, de a szabályozás nem elég, fel kell nőni a tisztességhez.


Turul

Üdvözöllek! Legutóbbi nyárádszentmártoni találkozásunk óta, -- ami egy pohár Jidvei rizling elfogyasztására volt csak elegendő -- az a benyomásom, hogy még nem telt el elég idő ahhoz, hogy megigyuk a másodikat. Kérdésem nincs, csak további jó munkát kívánok. gyica.

Auzi Gyica!!! Azt a bort má innánk meg Bukurváralján, a Dimbovica festői környezetében. S te is lennél itt. Ekkora kalandot, mint itt élni, Marco Polo sem tudott volna elképzelni, hát még Markó... Légy rossz, mert jók vagyunk elegen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS