2019. január 19. szombatSára, Márió
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

GastroPan: s mi jó falat

Rácz Timea 2010. március 29. 16:14, utolsó frissítés: 16:50

A marosvásárhelyi nemzetközi pék-, szakács- és vendéglátóipari szakkiállítás három napja összehozta az embereket: művészt a látogatóval, péket a cukrásszal, kereskedőt a vásárlóval.Váradi János főszervező, a Gastromedia és a Brutarul szaklapok alapítója szerint a kiállítás sikere minden várakozást felülmúlt, rengeteg látogatót vonzott, ugyanakkor szakmai szempontból is pozitív tapasztalatokról számoltak be a résztvevők: sok üzletet sikerült megkötni.

Ünnepélyes megnyitó: Váradi János főszervező és a díszvendégekÜnnepélyes megnyitó: Váradi János főszervező és a díszvendégek


Előkészületek: gyúrják a friss kenyértésztátElőkészületek: gyúrják a friss kenyértésztát

A gyönyörködtetésen, kuriózumok bemutatásán kívül ugyanis az is céljuk volt, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek gyártó és vásárló között, egy harmadik személy, vagyis a kereskedő közbeiktatása nélkül.

A versenyre benevezett péksüteményekA versenyre benevezett péksütemények


Tőkés Tibor marosvásárhelyi pékmester friss kenyérlángost készít...Tőkés Tibor marosvásárhelyi pékmester friss kenyérlángost készít...


... később átveheti a legfinomabb kenyérnek járó díjat. Balra: Váradi János... később átveheti a legfinomabb kenyérnek járó díjat. Balra: Váradi János

A rendezvény világszínvonalát bizonyította az is, hogy a három napos fesztiválon díszvendégként részt vett Pataki János, a Cukrász Világszövetség elnöke, Ilonka Boldizsár, a Pékek Világszövetségének alelnöke, valamint Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke is.

A kis péklegényA kis péklegény


Mi készülhet még kenyértésztából, ha versenyre nevezik be?
<br />
Például székelykapuMi készülhet még kenyértésztából, ha versenyre nevezik be?
Például székelykapu

Pénteken, március 26-án sétáltuk körbe a kiállítási standokat. Valóban, a dagasztógéptől kezdve a kenyerespolcokon át a jópofa berendezési tárgyakig mindent meg lehetett tekinteni, ami egy pékáruboltban vagy cukrászdában szükséges.

...vagy éppen szélmalom...vagy éppen szélmalom


...szőlőkosár, focilabda, bakancs......szőlőkosár, focilabda, bakancs...


Csokifüggők, figyelem!Csokifüggők, figyelem!

Láttunk egzotikus fűszereket és különleges kenyeret, hagyományos perecet és marcipánkölteményeket egyaránt. Az élő bemutatók vonzották a legtöbb látogatót: Lengyel László Levente cukrász marcipánból faragott virágot – Varga Károly zöldség- és gyümölcsszobrász retekből. Erdős Hanna tiszaföldvári cukrászművész kakaófestéssel és cukorkészítményeivel nyűgözött le, Wenczel Maya karamellszobrász pedig alkalomhoz illő, húsvéti alkotásokat készített.

Erdős Hanna cukrászművész kakaóval cukortányérra rajzolErdős Hanna cukrászművész kakaóval cukortányérra rajzol


Mintegy két óra alatt készült el a lovas tányérMintegy két óra alatt készült el a lovas tányér


Tökéletes matyóhímzés – cukorból, tojásfehérjébőlTökéletes matyóhímzés – cukorból, tojásfehérjéből

Varga Zsuzsa mézeskalács-figurákat, házat, autót, szívet vagy éppen kisbárányt díszített. Tőkés Tibor pékmester forró lángosai pedig nemcsak esztétikai, hanem kulináris élvezetet is nyújtottak a látogatóknak.

Lengyel László Levente marcipán murokautóiLengyel László Levente marcipán murokautói


Ahol minden mézeskalácsAhol minden mézeskalács


Varga Károly papagájszobra, retekből és murokbólVarga Károly papagájszobra, retekből és murokból

A kiállítással egybekötött versenyeken pénteken pék- és cukrászkészítmények, szombaton hidegtálak, valamint zöldség- és gyümölcsfaragások mesterei mutathatták be szaktudásukat. Fotóinkon a pénteki versenyművekből mutattunk be néhányat.

Almából készül a kakasAlmából készül a kakas


Mesevilág marcipánból mintázva - versenyműMesevilág marcipánból mintázva - versenymű


Hortyogó kukta – látványos kiegészítők pékboltokbaHortyogó kukta – látványos kiegészítők pékboltokbafotók: Sebők Botond

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS