2020. január 28. keddKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem jut külön ágy minden elítéltnek

Daczó Kati 2002. szeptember 18. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

#b#[fotóriport]#/b# Felújították a több mint száz esztendõs csíkszeredai börtönépület egy részét, a rabok gyakrabban fogadhatnak látogatókat, a klub és a kápolna mellett hamarosan üzlet is nyílik az intézmény falain belül.

Azt hihetnénk, a reformnak köszönhetõen lassan szállodává válik a börtön, ám errõl szó sincs. A 422 férõhelyes épületben még mindig közel 600-an élnek, ez pedig azt jelenti, nem jut külön ágy minden elitéltnek.

"A társadalom hajlamos arra, hogy úgy tekintsen a börtönre, mintha az nem volna a társadalom része, és csak akkor figyeljen fel rá, amikor valamilyen okból kapcsolatba kerül vele" -- panaszolta Nituca Vasile õrnagy, a csíkszeredai fogház nevelési osztályának vezetõje. Márpedig szerinte a börtönlakók is a társadalom szerves részét képezik.

A börtönigazgatóság a fentiek miatt is örül a sajtó érdeklõdésének, de ez nem jelenti azt, hogy egykönnyen be lehet jutni a magas falak mögé. Az õrök elkérik a személyimet, többször is megérdeklõdik, milyen lapnak írok, hitetlenül bólogatnak, hiszen a Transindex-rõl még nem hallottak.
Hatásos volt a reform

Gelu Fertu ezredes, a börtön parancsnoka szívesen fogad, és az irodájába invitál. A megvalósításokról örömmel beszél, bár úgy érzi a csíkszeredai börtön továbbra is hátrányos helyzetben van. A 422 férõhelyes börtönben még mindig közel 600 rab él, bár e téren is javult a helyzet. Februárig ugyanis a csíkszeredai börtönben tartották fogva a Hargita megyei bûnözõkön kívül a Kovászna megyei rabokat is, így volt olyan idõszak, mikor ezer fõt kellett elhelyezniük. (Február óta a Kovászna megyei rabokat Codlea-ra viszik.)

Nagy dolog az is, hogy az ingatlan felét az idén sikerült kijavítaniuk, mosdók és zuhanyzók tartoznak a felújított cellákhoz (korábban egy nagy, közös, alig egy tucatnyi zuhanyzórózsával felszerelt fürdõ állt a közel ezer személy rendelkezésére.)Havonta két látogató és egy 10 kg-os csomag

Megtudom, hogy javában zajlik a reform a romániai börtönökben, igaz, itt is, akárcsak kint, alapos mentalitásváltásra lenne szükség. A reformintézkedések sorába tartozik az a két hónappal ezelõtti rendelkezés, melynek értelmében a rabok gyakrabban fogadhatnak látogathatókat, azaz a visszaesõ bûnözõk, (a fogva tartottak java része) a korábbi kéthavonkénti egy látogató helyett minden hónapban kétszer látogathatók, és havonta egy-egy 10 kg-s csomagot is kaphatnak.

Azok, akik elsõ alkalommal vannak elítélve, vagy elõzetes letartóztatásban vannak, havonta háromszor fogadhatnak látogatót és 15 kg-os csomagot vehetnek át. A kiskorúak (jelenleg nyolcan vannak), a szabálysértõk és az õrizet nélküliek havonta négyszer fogadhatnak látogatót, és 20 kg-os csomag átvételére jogosultak. A dohányosok havi 1200 szál cigarettát kaphatnak hozzátartozóiktól. Ugyanez a rendelkezés lehetõvé teszi, hogy egy meghatározott összegre havonta vásároljanak, így a jobb hozzáférés kedvéért az igazgatóság hamarosan kis üzlet megnyitását is lehetõvé teszi az intézmény falain belül. Azt remélik, így kevesebb lesz a csomagküldés és nem lesz romlott étel.

Igaz, hely hiányában ebédlõ még nincs, így a rabok az ágyaikon ülve fogyasztják el a napi fejadagjukat. Az adag az igazgató szerint kielégítõ, nem lejben, hanem kalóriában van meghatározva, és egyénenként (például a munkavégzés függvényében változhat).(Egy kis kitérõ: Augusztusban levelet kaptam az Agache-perben elítélt Reiner Antaltól, akivel egy korábbi interjú során találkoztam, Ő az egyetlen az Agache-per vádlottjai közül, aki, úgy tûnik, letölti büntetését. Leírta, hogy egy éve, amióta börtönben van, még nem volt látogatója, csomagot sem kapott, és nagyon örülne egy kis zöldségnek, vagy néhány csomag cigarettának. Így hát Gelu Fertu börtönigazgatónak már telefonon említettem, szeretnék Reiner-rel találkozni és kis csomagot vinni neki. A zöldségvitelbe beleegyezett, viszont a találkozó-óhajnak nem örült, hiszen úgy tartotta, Reinert már túl sokan keresték, újságírók és képviselõk egyaránt, és senki ne akarjon sztár lenni a börtönbõl.)


Munkalehetõség kerestetik!

A börtönparancsnok szerint a csíkszeredai intézmény legfõbb problémája a rabok számára biztosított munkalehetõségek hiánya, hiszen a munka nem csak pénzforrás, hanem terápia is lehet az elítélteknek. Fertu tehát kihasználta az alkalmat, és megkért, hogy tegyem közzé, nagyon olcsón, 15/16 ezer lejes órabérért vállalnak munkát, várják a megrendeléseket.Nituca Vasile õrnagy a rabok (át)nevelésérõl szólva kiemelte, ma már nem elegendõ egy brosúrát felolvasni és ezzel letudni a nevelõtevékenységet (bár megfelelõ felszerelések hiányában nincsen könnyû dolga). A könyvtár elavult, és fõként román nyelvû, miközben a foglyok többsége magyar. Szeretnének magyar nyelvû osztályt is indítani (jó tudni, hogy a rabok jelenleg román nyelven tanulnak, a gyorstalpaló I-IV. osztályba 26-on járnak). Van klubtevékenység, zenekar, tehetséges alkotók, több napilap, van két orvos, és két lelkész is.

Kérésemre a börtönparancsnok végigvezet a fogház megújított részén, hangsúlyozza, hogy rabokat nem fotózhatok, a kinyitott cellából pedig éppen krumpliszedni mentek a lakók. Egy õrnek átadom a Reiner-nek hozott csomagot, az igazgatónak megígérem, hogy valóban azt írom le, amit õ mondott, visszakapom a személyimet, és megkönnyebbülten távozom. Mögöttem súlyosan csapódik a vasajtó.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS