2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyilas Misik: ösztöndíj azoknak, akiknek nem futja iskolára

szerk. 2009. december 17. 16:29, utolsó frissítés: 2009. december 18. 09:50

A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület olyan erdélyi magyar középiskolásoknak segít, akik jól tanulnak, de nincs pénzük iskolába járni.A körülbelül 18-20 ezer erdélyi magyar iskolásból, aki egy-egy évben elkezdi az első osztályt, mindössze hatezren jutnak el az érettségiig, még kevesebben egyetemre, ennek oka pedig elsősorban a családok nehéz anyagi helyzete, áll a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület közleményében.

Az egyesület hetedik éve működteti tehetségmentő akcióját, amelynek keretében magánszemélyek, cégek, szervezetek támogathatják egy-egy erdélyi magyar gyerek továbbtanulását.


Az akciót 2003-ban kezdeményezték erdélyi és magyarországi egyetemi tanárok: Péntek János kolozsvári egyetemi tanár ötletét É. Kiss Katalin budapesti nyelvészprofesszor ültette gyakorlatba, a Baptista Szeretetszolgálat Fogadj örökbe! programján belül. A szervezet honlapján hangsúlyozzák: a program


politikai és felekezeti szempontból is független,

a pályázás legfontosabb feltételei, hogy a gyerek magyarul tanuljon, és a családban egy főre eső jövedelem ne haladja meg a 400 lejt.

Az egyformán tanulmányi és szociális ösztöndíj összege havonta tízezer forint (mintegy 160 lej), egy támogatónak pedig az összeg legalább felét kell fedeznie. A támogatottak kötelesek rendszeresen beszámolni tanulmányi eredményeikről, a támogató pedig maga dönti el, hogy felveszi-e a kapcsolatot a családdal, amelynek gyermekét támogatja. Az egyesület tagjai azt ajánlják a támogatóknak, vállalják a személyes kapcsolatot, amely sok esetben éveken át tartó barátságok kezdete lett.


A támogatottak 8.-12. osztályos tanulók, főként falusi gyerekek, az egyesület megfogalmazása szerint mai Nyilas Misik. Sokan közülük árvák, félárvák, nagyon távolra kell iskolába menniük vagy kollégiumban laknak. Kiválasztásuk szigorú, pontozáson és tanári–lelkészi ajánláson alapul. A gyerekek között akadt olyan, akit egyedül nevelt az édesanyja, a család egy főre eső jövedelme pedig 50 lej volt. Vagy olyan lány, aki tizenegy tagú családban nevelkedett, az egyesülettől kapott támogatás pedig háromszorosa volt a család összjövedelmének.

A tehetségmentő akció eddigi hat éve alatt 220 ösztöndíjas érettségizett, és a jelenlegi közel négyszáz támogatott tanuló kétharmada kilencesnél nagyobb általánost visz haza az iskolából. A mintegy


600 támogató nagy többsége azonban magyarországi vagy nyugati –

erdélyiek mindössze húszan-harmincan akadnak közöttük. A Tehetségtámogató Program mellett ugyanakkor az egyesület a Barátság programot is működteti. Utóbbi azokat célozza meg, akik már nem felelnek meg a Tehetségtámogató Program feltételeinek: például befejezték a középiskolát, tanulmányi eredményeik nem érik el az alsó határt (amely 8.50-es, 9. osztályos tanuló esetében pedig 8-as általánost jelent).

A Barátság programot a támogatók igényére hozták létre, akik továbbra is segíteni szerették volna azt a gyereket, akivel (és családjával) az évek során baráti kapcsolatba kerültek. A támogatás összegét és gyakoriságát azonban ez esetben a támogató határozza meg.


Bár a tehetségmentő program támogatási éve szeptember elejétől augusztus végéig tart, év közben sem utasítják el a jelentkezőket. Megtörténik, hogy egy gyerek időközben támogató nélkül marad, és mindig vannak várólistások is. Az ösztöndíjpályázatot ugyanakkor az év vége felé hirdetik meg – a legközelebbi kiírás 2010 májusára várható.

Amennyiben támogatóként szeretne csatlakozni a programhoz, vagy bármilyen módon segíteni szeretné az egyesületet céljainak elérésében,


az alábbi elérhetőségeken veheti fel velük a kapcsolatot:

Postacím (az egyesület székhelye):

400604 Cluj-Napoca, B-dul 21 dec. 1989, nr. 116., jud. Cluj, Románia

Telefonszám: 0040-264-531153, Fax: 0040-264-591582

E-mail: nyilas_misi@yahoo.com

Honlap: www.nyilasmisi.ro

A cikkben szereplő levélrészletek a támogatottak leveleiből származnak, amelyeket a névtelenséget választó támogatóknak címeztek. Ezeket a leveleket az egyesület továbbította a támogatóknak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS