2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

First ladyk a kampány második fordulójában. Minek? Hogyan?

Erdély FM 2009. december 18. 09:40, utolsó frissítés: 09:50

Kezdetben elsősorban protokolláris szerepük volt, és a családi idillt voltak hivatottak szemléltetni, később az államelnök-feleségek egyre inkább a politikai partner szerepét kezdték betölteni.Tanácsadók, védnökök, szociális és kulturális managerek saját üzenettel, agendával és adminisztrációval. Olyan tevékenységet folytatnak, ami az államelnök hitelességét növeli – foglalja össze Görög Ibolya, egykori államelnöki protokollfőnök az államelnök-feleségek feladatait.

Magyarországon például a köztársasági elnöki irodában az elnök feleségének van egy külön irodája is titkárnővel, aki ezt koordinálja – teszi hozzá a magyarországi szakember.

Nyilvánvaló előnyei ellenére, a first ladyk szerepvállalásának megvannak a veszélyei is: "A képi sajtó a legkisebb hibát is felnagyítja. Tavaly, amikor a spanyol király Magyarországon volt, felesége letaposott sarkú cipővel vonult mellette a Kossuth téren. Erzsébet királynőn soha nem látni tűsarkú cipőt, de a lapos cipőnek teljesen rendbe kell lennie, mert azonnal kiszúrják. Tehát akár a frizura, a smink, a táska, a kartartás, a testbeszéde, állandóan szem előtt van" – meséli Görög Ibolya.

A first ladyk öltözködési stílusa is jelzi azt, hogy milyen szinten vesznek részt a politikában. Mérvadó az is, hogy nyilvános szerepléseik során divatosan vagy pedig egyszerűen öltözködnek, konzervatívan vagy feltűnően. A szakértőtől azt is megkérdeztük, hogy szerinte milyen képnek kell megfelelnie egy elnökfeleségnek, még akkor is, ha netán csak a gyerekeivel sétál a kertben.
Hogy kell kinézzen egy first lady?Úgy, hogy ne vonja el a figyelmet arról, amit mond – összegzi Görög Ibolya. Arra a kérdésre, hogy mennyire kell egy első asszonynak divatosnak és mennyire kell konzervatívnak lennie, Görög elmondta: "egy elnök feleségének elegáns, viszonylag konzervatív megjelenést javaslok. Nagyon kell tudnia, hogy milyen az alakja. Mert sokszor a stylistok, az öltözködési tanácsadók a divatosat adják rá. Mostanában Michelle Obamára a stylistok előnytelen ruhákat adnak."


Európában a first ladyk súlya az állami berendezkedéstől függ

"Az elnöki demokráciákban az államelnöknek nagyon nagy szerepe van - például az Egyesült Államokban vagy Franciaországban. Innen már lehet kapcsolni, hogy mind az amerikai first lady, mind Sarkozy felesége, Carla Bruni is mennyit szerepel a bulvársajtóban.

A parlamentáris demokráciákban az államelnöknek nincs annyira fajsúlyos politikai, közéleti szerepe. Magyarországon Sólyom László sokat aktivált ugyan az elmúlt néhány évben, de Magyarország egy német modellű rendszer, és ez automatikusan magával hozza azt, hogy az illető államelnök nem annyira fajsúlyos szereplője a politikának, közéletnek."


Jegyzett európai first ladynek számított Gorbacsov felesége, Raisa Maksimovna Gorbacsova, aki az orosz örökség megmentése melletti programokban dolgozott, és felkarolta az orosz tehetségeket. 1997-ben egy egyesületet hozott létre, aminek célja a nők politikai részvételének elősegítése. Ő jó példa arra, hogy milyennek is kell lennie egy first ladynek, aki aktív közszereplő is. Gorbacsov elismerte, hogy politikai döntéseiben őt magát gyakran irányítja a felesége.


Romániában nem alakult ki

a first lady szerepkör. Elena Ceauşescu volt az utolsó jegyezhető első asszony. Előtte elsőként Erzsébet királyné említhető, aki I. Károly felesége volt, és erősen hozzájárult Románia arculatának kialakításához. Hasonlóan kiemelkedő volt Mária királyné szerepvállalása, aki Ferdinánd király felesége volt, és fontos szerepe volt az első világháború utáni párizsi békekötésben.

Az első olyan nő, aki magas szintű romániai politikai funkciót töltött be - igaz, nem feleségi státusa miatt - Ana Pauker volt. Később Elena Ceauşescu lett a legfontosabb nő a román politikában. A kezdetben a diktátor mellett mint gondoskodó feleség és anya mutatkozott, de fokozatosan önálló lett, és jelentős szerepet kapott a politikai pályán is, lépésről lépésre betöltve a férje által hagyott hatalmi vákuumot.

"Ha a nők szerepéről beszélünk, akkor megfigyelhető az is, hogy a nyílt vagy duális társadalmakban is szerephez juthatnak nők, de akár diktatorikus rendszerekben is, egészen más okoból kerülhetnek karizmatikus nők a fénypont közepébe. Elena Ceauşescu Románia meghatározó vezetője 1965-től. A 70-es évek közepétől egyre nagyobb szerepre tett szert a pártvezetésben, és a 80-as évek végére azt is mondhatnánk, hogy a második személyiség volt az ország élén, és nagy befolyással bírt a férjére, Nicolae Ceauşescura.

Ennek több oka is van, egyrészt elég szoros, megbonthatatlan házastársi kapcsolat volt közöttük. És azt is figyelembe kell venni, hogy a 80-as évek végére a pártvezér számos egészségügyi problémával küszködött, ilyenkor pedig Elena fokozottan fontos szerepet töltött be” - foglalta össze Novák Zoltán történész.


Az aktuális választási kampány utolsó két hetében, a második forduló előtt a korábbinál jóval nagyobb nyilvánosságot kapott Maria, Băsescu felesége, mint bármikor az előző mandátum során. Maria szerepe az volt, hogy semlegesítse a férjét ért vádakat. Elena Ceauşescu óta nem volt hasonló súlyú román first lady szereplés.

Az ország politikai kultúrája, a társadalom mentalitása sem olyan, hogy esetleg megkövetelje magának, hogy a first ladyk is közéleti tevékenységet fejtsenek ki – magyarázza Novák Zoltán, aki hozzáteszi: az Egyesült Államokban egyértelmű, hogy a feleség fontos szerepet tölt be, tehát különböző fogadásokat tart, vagy más tevékenységeket folytat. Azonban attól, hogy valaki elnökfeleségként, vagy politikusfeleségként nem játszik látható szerepet, a háttérben komolyan hozzáteszi a maga szerepkörét a férj karrierjéhez.


A média pozitívan értékelte Maria Băsescu

aktívabb szerepvállalását – vannak, akik úgy vélik, hogy Elena Ceauşescu negatív szerepkisugárzása miatt román nők nem szívesen vállaltak first lady megjelenést. Maria visszafogott, kimért, kiegyensúlyozott és magabiztos ember benyomását keltette, és ezek között több olyan tulajdonság is van, amivel férje nem okvetlenül rendelkezik. A maga során amerikai stílusú kampányában Geoană is felvillantotta feleségét, Mihaelát.


Zörgő Noémi kommunikációs szakember szerint Maria Băsescu hivatalos nyilatkozata és szerepvállalása nem bírt különösen nagy szereppel az elnökválasztási kampányban.

Geoană az amerikai feelinget próbálta behozni: virágot viszek neki, megcsókolom a feleségemet, nagyon nagy köztünk a szeretet. Nem így történt Maria Băsescu esetében, aki inkább az anya szerepében mutatkozott. Amúgy ez nagyon keveset számított, mert ha megnézzük, mi a választó profilja (amit a közvélemény-kutatások alapján fel tudunk rajzolni: 55-60 éves vidéki férfi, akinek 10 osztálya van), ezt a célcsoportot nem éri el ez a fajta kommunikáció, fejtette ki a szakember.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS