2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikaiakat csak az amerikaiak szeretik

Geréb Marika 2002. szeptember 05. 17:29, utolsó frissítés: 17:29

Az amerikai kormány tudja, hogy a világ újabban rossz szemmel nézi a korlátlan lehetőségek, a hamburger és a Coca-Cola hazáját. Ennek ellenére úgy tűnik, még tart az álom: a lakosság többsége továbbra is boldog családban él.
Húsz különböző országban élő akadémikust hívott meg az Egyesült Államok kormánya arra a konferenciára, amely során arculat-javító stratégiákat szeretne kidolgozni. A tudósok a mai tanácskozáson arra kérik a kormányt, javítson jelenlegi politikáján és a tudatosan alakított globális arculatán. Szerintük ugyanis az amerikaiak többségének fogalma sincs arról, hogy miért ennyire erőteljes az Amerika-ellenesség, és vagy ha igen, konfúz elképzelésük van annak okáról.


Tudatosan épített álom

Az Egyesült Államok kormánya többnyire az amerikai ideált és értékrendet próbálja a világ egészére ráerőszakolni. A szakemberek szerint főleg a jobb oldali politikusokban él az az elképzelés, amely szerint a világ nagyobbik része az amerikai álomra áhítozik, és örülne, ha ő is ahhoz hasonló világban élhetne. Ennek ellenére a világ különböző részéről érkezett visszajelzések másról tanúskodnak. A kormány titokban tartja azt, hogy a neves akadémikusok pontosan honnan érkeztek, és a konferencia sem nyilvános. A rosszmájúak szerint azért, hogy a hiányosságok, hibák ne kerüljenek ország-világ elé.Amerika tudatosan építené 
<br />
Amerika tudatosan építené
"happy" arculatát?
Ugyanakkor pár nappal ezelőtt olyan kutatási eredményeket jelentettek meg, amely szerint az amerikaiak komolyan gondolják azt, ami a többség számára álom. Kiderült ugyanis, hogy az amerikai családok legnagyobb része "boldog, összetartó és erős", és a generációk nagy egyetértésben élnek egymással. Legalábbis ezt tartják magukról. Arról, hogy miért volt fontos pont most, ilyen körülmények között nyilvánosságra hozni az 1997-es és 1999-es felmérés eredményeit és következtetéseit, sem a vizsgálatot végzők, sem pedig az azt közzétevők nem nyilatkoztak.


"Big, happy family"

"Annak ellenére, hogy a világon a média arra törekszik, hogy az amerikai családok drámáját szemléltesse, a valóságban a családok többsége a nehézségek ellenére összetartó és boldog." -- szűrhető le a tanulság a nonprofit szervezet tanulmányából.

És ma is boldogan élnek, ha...És ma is boldogan élnek, ha...

Dr. Kristin Anderson Moore, a Child Trends szervezet vezetője és munkatársai bebizonyították, hogy még azok a családok is, akik egyébként nagyon nehéz körülmények között élnek, annyira összetartóak, hogy a gondok se árnyékolhatják be családi boldogságukat. Elegendő az erejük ahhoz, hogy egymást támogassák, és megfelelő módon neveljék a gyerekeiket.

A vizsgálat során 45 ezer kiskorú gyereket kérdeztek meg. A megkérdezettek 72%-a azt állítja, hetente legalább ötször együtt étkezik a család. A családi egyetértést és a munkamegosztást a gyerekek és szülők egyaránt fontosnak tartják, ugyanis szerintük ez nemcsak a felelősségérzet, hanem az önuralom kialakításához is elengedhetetlen.


Ha megnövök, olyan leszek, mint apa...

A gyerekek 85%-a azt állítja, szereti és tiszteli mindkét szülőjét, gyakran gondol rájuk, míg 59% bevallja, olyan szeretne lenni, mint a szülei. A generációk közötti szakadék se annyira hangsúlyos, hiszen minden öt gyerekből négy azt állítja, nagyon szívesen van együtt a szüleivel, és jól szórakozik a társaságukban. 79% szerint az anya mindig segít, ha bajba jutnak, 67% pedig az apa segítségére is számíthat.

A vizsgálat szerint a gyerekek többsége boldog, szerető és őket támogató szülőkkel van megáldva. A szülők 71% is azt álltja, boldog életet él, és hogy a vizsgálatot megelőző egy hónapban nem volt nagyobb konfliktus a családjukban. A gyerekek 54%-a szívesebben fordul a szüleihez, ha valami gondja van, mint barátaihoz. Ezen kívül a megkérdezettek háromnegyedét a szülei gyakran támogatják, és dicsérik.


Ma miért nem jött a barátod?

A szülők aktív résztvevői a gyerek életének. Ha a csemete nincs otthon, az anyák 73%-a, az apáknak pedig 55%-a tudja, kivel és hol tölti az idejét. Az anyukák 57%-ának arról is tudomása van, mi történik a gyerek legjobb barátjával. Ezen kívül az anyák 70%-a, az apáknak pedig 49%-a figyelemmel kíséri gyereke iskolai előmenetelét is.

A vizsgálat végkövetkeztetései szerint tehát az amerikaiak többsége tényleg erős, és boldog életet él, a gyerekeit pompásan neveli, és támogatja akkor, ha rászorul. "Látván azt, hogy a média mennyire negatívan állítja be azt, ami a családjainkban történik, nagyon örülünk a vizsgálati eredményeknek." -- állítják a vizsgálatot végzők.


Forrás: Reuters, BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS