2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Downshifting – a lassú gyönyörű

szerk. 2009. október 26. 13:17, utolsó frissítés: 13:52

A 60-as években hippi mozgalomnak hívták, nagyon látványos és harsány volt. Most downshifting a neve, és többnyire nagyon diszkrét. #b#[kommentekkel]#/b#2007. márciusában a román sajtó élénken tárgyalta egy bizonyos Raluca Stroescu esetét, aki az Ernst & Young egyik vezető pénzügyi elemzője volt. Néhány dossziéval a kezében halt meg – harmadik hete egy projekten dolgozott, gyakorlatilag megállás nélkül. Napi 4-5 órát aludt, alig táplálkozott. 40 kilósra fogyott, és belehalt a kimerülésbe.


A Karoshi-szindróma a munkamánia szélsőséges fajtája,

nem véletlen, hogy éppen a japánok keresztelték el. Akkoriban volt a Băsescu felfüggesztési kísérlete körüli cirkusz, Raluca Stroescu esete mégis hatalmas médiavisszhangot kapott. Talán azért, mert életformájuk fokozottan empatikussá tette az ügy iránt az újságírókat.


Az eset szimbolikussá vált, és azóta egyre trendibb nálunk is a downshiftingről („visszakapcsolás”) beszélni. A downshifting nyugaton, főleg az angolszász világban a 90-es években vált mainstream médiaterminussá. Persze markáns antikapitalista és antiglobalista vonatkozásai vannak. Talán úgy lehetne összefoglalni, hogy: a legértékesebb dolgokat nem lehet megvásárolni.

Kurt Vonnegut író, akinek kedvenc elfoglaltságai közé tartozott a kutyáival való szőnyegbirkózás, így fogalmazta meg az alapbelátást: “Avégből születtünk erre a világra, hogy lopjuk a napot. Nehogy elhiggyék az ellenkezőjét.”


Találd meg az optimális munka-szabadidő egyensúlyodat,

ne vásárolj, csak ha feltétlenül szükséges, tölts minél több időt a szeretteiddel, táplálkozz lassan, fecsérelj időt értelmetlen, de kellemes dolgokra - talán ezek a leggyakrabban hangoztatott downshifting életmód tanácsok. A downshifting azoknak a mozgalma, akik ki akarnak törni a mókuskerékből, és ötletük is van arra, hogy éljenek meg számukra kényelmesen, kevés pénzből. Az egyik modell a teljes, a másik az időszakos kivonulás. Ez utóbbiak azok, akik időről időre, ha még csak ideiglenesen is, de áthágják a to do listák rendszerét.

Elméletibb síkon közelítve, a downshifting abból a felismerésből született, hogy a technológiai fejlődés és az információs robbanás nem hozhat fejlődést. A társadalmi evolúció normái mesterségesek és elutasíthatók. Persze az elméleti vonatkozások ellenére a downshifting elsősorban gyakorlati kérdés. Hogyan vásárolj magadnak 6 hónap szabadságot? Egy román bloggernek, egy bizonyos Salesmannek az a javaslata, vegyél fel egy jelentősebb bankkölcsönt, és bízd magad az ösztöneidre. Szcenáriója nagyon szellemes és itt olvasható.

Marius Chivu szerkesztette a Dilema VecheCalea Lentă – Slow is Beautiful” lapszámát. Ebben olyan webcímtárat közöl, ami alapján széles vonatkozásokban alkothatunk fogalmat arról, mi is az a downshifting.

Slow Food mozgalom (www.slowfood.com) célja, hogy népszerűsítse a friss, lokális, bió termékek fogyasztását, tudatosítsa a hagyományos, lokális kulináris értékeket, és felhívja a figyelmet a hosszas, baráti- családi körben elfogyasztott étkezések fontosságára.

Az Időlassítási Társaság (www.zeitverein.com) egy osztrák kezdeményezés. Ők indítványozták, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a leglassúbb atlétákat jutalmazza arannyal.

Simple Living mozgalom (www.simpleliving.net) Európában már közel 20 millió adeptusa van. A tagok eldöntötték, lemondanak a pénzről időért cserébe.

Slow Sex mozgalom (www.slowsex.it) A tantrikus tanok és a Slow Food mozgalom alapvetéseinek kombinációjából egy olasz marketingszakértő, Alberto Vitale sajátos elméletet alkotott.

A munkahelyi pihenés intézményesítői. A különféle alvásért síkra szálló intézmények lobbijának hatására (pl. Portuguese Association of Friends of the Siesta, World Napping Organization) az amerikai Yard Metals alkalmazottjait arra bíztatják, hogy szundizzanak kicsit a szünetekben, a német Vechta városka közalkalmazottjai pedig az otthonról hozott székekben ebéd után durmolászhatnak egy keveset.

Az Ernst & Young bejelentette, hogy munkatársaiknak már nem kell a hétvégén maileket csekkolni, a brit Nestle Rowntree pedig bevezette, hogy a pénteki nap e-mail nélküli nap.

A TV Turnoff Network (www.turnoff.org) idéntől már évi kétszer egy-egy hétig arra buzdítja az embereket, hogy éljenek televízió nélkül.

A Tempo Giusto (www.tempogiusto.de) mozgalom lényege, hogy a klasszikus zenét játszó művészek egy csoportja felfigyelt arra, hogy a nagy klasszikusok műveit az eredeti szerzői elképzelésnél gyorsabban játsszák. Ezért azért lobbiznak, hogy a karmesterek és zenekarok térjenek vissza a korábbi, komótosabb tempóhoz.

A lassú tanulás (www.slowmovement.com) Maurice Holt professzor kezdeményezése. Egy kiáltványában arra hívja fel a figyelmet, hogy a lassúbb tudásbevitel az, ami az értelmet erősíti, mert elmélyíti azt azáltal, hogy lehetőséget ad a társítások létrehozására. Finnország vezeti a diákok teljesítményét mérő toplistákat – náluk a leglezserebb az oktatási rendszer.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS