2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zsebmetszőkkel reklámoz a Vodafone

K. M. összeállította:K. M. 2009. szeptember 14. 20:07, utolsó frissítés: 20:07

Nem akarnak lopás elleni biztosítást kötni a kliensek? Sebaj: végy egy tucat hivatásos zsebmetszőt és csempésztess velük a kliens zsebébe egy fecnit. #b#[kommentekkel]#/b#Ne csodálkozzon senki, ha a táskájába turkálva, vagy a zsebében kotorászva egy mobiltelefon-formájú cetlit talál, azonban nem emlékszik arra, hogy eltette volna a reklámanyagot: profi zsebmetszők csempészték azt oda.

Az ötlettel a Vodafone a McCann Eriksson reklámügynökség javaslatára rukkolt elő, miután szomorúan konstatálta, hogy a romániai kliensei nem hajlandók lopás elleni biztosítást kötni a telefonjaikra.


A kampány arra az információra alapoz, miszerint Romániában kétpercenként lopnak el egy telefont. Így a Vodafone arra gondolt, az elkényelmesedett ügyfeleit mintegy felrázandó, hivatásos zsebtolvajokat bérel, akiknek azt a feladatot adja, hogy a járókelők, buszon utazók, sorban állók zsebébe vagy táskájába, avagy épp a valahova kitett telefonjára csempésszék a szórólapot, amelyen egy szöveg olvasható: „Ennyire egyszerű belemászni a zsebedbe! Biztosítsd telefonodat a Vodafone-nál.”


A többnyire blogokon megjelenő hír kapcsán a kommentelők egyrészt azt találgatják, kör-sms révén, hirdetések útján, avagy a rendőrség adatbázisaiban kutakodva bérelték fel a hivatásos zsebmetszőket. Illetve az is felmerült, hogy miként tudja a Vodafone azt biztosítani, hogy amikor a zsebtolvaj beszottyantja a papírtelefont a járókelő táskájába, egyúttal nem fújja meg az igazit.

Ugyanakkor a kampány hatékonyságát is megkérdőjelezték, hiszen, mint írták, egy szórólap-osztó napi díja nem haladja meg az 50 lejt, a zsebmetszőknek minden bizonnyal ennél jóval többet kell fizetni, ugyanis ha már úgyis benyúlnak valaki zsebébe, miért ne lopnák össze a napi gázsijuk többszörösét, mondjuk, fél óra alatt?

Egy kommentelő azon mélázik, hogy lehet, mégsem igazi tolvajok a Vodafone kampányát kivitelező személyek: „Persze lehet szó jó kézügyességű, tisztességes alkalmazottakról, viszont számomra, Bukarestben eltöltött 5 év után, a profi zsebtolvaj azt jelenti, amikor az illető képes visszalopni a telefont, pénztárcát, ha az túl régi modell illetve éppen nincs elég pénz benne” - írja az addict.blog.hu-n kommentelő Aker919.

A magyarországi bloggerek, kommentelők többnyire elismeréssel beszélnek az ötletről, szerintük a romániai reklámügynökségek jóval merészebb, sokkal humorosabb, ütősebb ötletekkel állnak elő, mint amiket a magyar közönségnek elsütnek. „Nekem ez nagyon tetszik! Kicsit olyan pofonvágós, ha találsz a zsebedben egy telefonnak látszó papírt, amire az van írva, hogy ugyanolyan könnyen mehetett volna kifelé is, mint befelé” - így Csodanő.


Sulemia szerint azért nem kötöttek biztosítást, mert jó érzékkel levették, hogy nem nekik érné meg, hanem a Vodafone-nak. Jobban megéri olcsó mobilt venni, amit nem kell sajnálni, mint havonta sok pénzt fizetni - semmiért.

A szerkesztőség sem bírta szó nélkül hagyna a mobil-szolgáltató cég kampányát:

Ms. White

Ha elkapnék egy ilyen sötét pofát, amint a zsebemben vagy a táskámban motoszkál, minimum ráuszítanám a kutyámat, de az is lehet, hogy megetetném vele a papírtelefont. Ez persze elméletben, mert ha gyakorlatban ez történne, akkor valószínűleg annyira megijednék, hogy képtelen lennék reagálni. Azok után már hiába próbálna meggyőzni engem az ürge, hogy csupán egy Vodafone-kampányról van szó. Már csak azért is érdemes lenne a Vodafone-t megbírságolni a hülye kezdeményezése miatt, mert potenciálisan ráhozza az emberre a frászt. Amúgy elegem van az egyre agresszívebb direkt-marketing fogásokból is, legalább szórólapozónak megmondhatom, hogy kösz, nem kérek a reklámból. Ebben az esetben a döntés jogától is megfosztanak, most arról ne is beszéljünk, hogy belegázolnak az intim szférámba. Persze, a valódi zsebtolvaj is, de ő legalább nem „jó szándékkal” kotorászik a cuccaimba.


Ms. Red

Most összecsap bennem a jó marketing-akciókat értékelő állampolgár és a magánember: az első tisztelettel adózik a fordított zsebtolvajos ötlet kitalálójának, a második húzza a száját. Valóban szükség van arra, hogy a telefonszolgáltató a mindennapossá vált (nem költői túlzás) reklám sms-einél is jobban belemásszon az ember magánéletébe? Azért nem szeretném, ha legközelebb, hazaérve a telefonos cég alkalmazottját találnám a kanapémon néhány prospektussal. Ettől függetlenül az ötlet jó. Lehet, hogy az ilyen ötletek legjobb felhasználási módja, ha az ember készít róla egy vírusvideót, amit útjára enged YouTube-on – aztán csendben elfelejti gyakorlatban kivitelezni a dolgot.


Mr Violet

Nagyon szeretem a vírus-reklámkampányokat, mivel nagyon innovatív ötleteket használnak. A Vodafone ezúttal azonban lehet túl messzire ment. Érdekes dolog a felhasználók zsebébe csúsztatni ilyesfajta kártyákat, de ha véletlenül rajtakapják őket, mit mondanak? Bocs, de csak a munkámat végzem?

Ezenkívül arra is kíváncsi vagyok, honnan toborozták az embereket és milyen szerződést kötöttek velük és mennyiben sérti ez a fajta reklám az emberek személyiségi jogait? Hiszen elméletileg egy jegy-ellenőr sem érhet hozzád, ha veszekszik veled, mert nem akarod kifizetni a bírságot. Ki vállalja a felelősséget a tettükért: ők maguk vagy a Vodafone?


Vajon hogy keresték meg ezeket az embereket? Előttem van a hirdetés: Bizalmas munkára keresünk zsebtolvajokat. Feltételek: minimum egy év szakmai tapasztalat, átlagos megjelenés, a gyorsaság előnyt jelent. A CV-ket a zsebtolvaj@vodafone.ro. Kalandorok kíméljenek.

De ötletnek végülis zseniális. Elméletben.


Ms Orange

Az ötlet reklámnak jó, de hogy ettől beijedve valaki biztosítást kötne a telefonjára, azt kötve hiszem. Én biztosan nem tenném. Szerintem ezt a Vodafone is tudta, és egyszerűen elhintette az infót a weben, hogy egy ilyen akció indul. Egyáltalán, talált már valaki ilyen szórólapot a saját táskájában? Na ugye... És lám, most mindenki a Vodafone-ról beszél. A reklámötlet tehát tulajdonképpen egy jól kitalált gerillaakció, de a tárgya nem az, amit deklaráltan annak mondanak: nem a biztosítást reklámozzák, hanem magát a szolgáltatót.


Mr Green

Ha az én táskámba/zsebembe is becsempésznek egy ilyen flyert, becsszóra megveszem a biztosítást – annak ellenére, hogy semmi szükségem rá, hiszen telefonom valószínűleg nem kerül annyiba mint a Vodafone-szolgáltatás (ja, most jut eszembe, Orange-os vagyok. Mindegy).

Az ötlet tehát zseniális, de egyszeri: azt már nagyon nem díjaznám, ha az életbiztosítást (is) kínáló bankok ügynökei pisztolyt nyomnának a halántékomhoz egy sötét sikátorban. Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha a Vodafone-sikeren felbuzdulva mondjuk egy véradó központ, gépkocsi szervíz vagy épp temetkezési vállalkozás vágna bele a viral marketingbe.

Arra is kíváncsi lennék, milyen pro és kontra érvek hangzottak el azon a brainstormingon, ahol mindezt kitalálták, továbbá hogyan választották ki azt a kollégát, aki majd megkeresi állásajánlattal a khm... reklámügynököket. Vajon honnan szereztek kontaktot a zsebtolvajokhoz? Netán állásközvetítőn keresztül? És melyek voltak a követelmények? Vagy mondjuk a versenyvizsga miből állt, ha volt ilyen?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS