2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kultúrafüggő az ideális méret?

Geréb Marika 2002. augusztus 16. 09:35, utolsó frissítés: 09:35

A biológiai feltételezések értelmében az átlagtestmagasság folyamatosan nő. Angol tudósok szerint ezért részben a szexuális vonzalom okolható, más szakemberek azonban azt vallják, hogy önbizalom kérdése is.
Azt mondják, hogy a magas férfiak szexuálisan vonzóbbak, mint az alacsonyak, ezért nagyobb az esélyük arra, hogy könnyebben párt találjanak, és sok gyereket nemzzenek. Ezzel szemben a férfiaknak általában (a magasabb férfiaknak is) az alacsonyabb nők tetszenek. A tudósok nem félnek attól, hogy az evolúció során a két nem azonos magasságot ér el, hiszen a fenti állítás alapján ez teljességgel ki van zárva.

Átlagos család: apró anyuka, óriás apa

Daniel Nettle, a Nyitott Egyetem (Open University) munkatársa azt állítja, a két nem közötti magasságbeli eltérés az idők folyamán mindig fennállt, és továbbra is érvényes marad.


Több magas férfi lesz családapa?Több magas férfi lesz családapa?
A végkövetkeztetés, miszerint a testméret mégis számít, tízezer személyen végzett felmérésen alapszik. A vizsgálandó személyek mindenike Nagy-Britanniában született 1958. márciusában, ugyanazon a héten. A csoportot a Nemzeti Gyermekfejlődési Tanulmány részeként készített felméréssorozatnak vetették alá, amelynek során szakemberek vizsgálták egészségi és társadalmi fejlődésüket. A tanulmány eredményeit 2000-ben kezdték el feldolgozni, akkor, amikor a vizsgálati alanyok elérték a 42 éves kort. Az adatok alapján a magasabb férfiak közül nagyon kevesen voltak egyedülállóak, és majdnem mindeniküknek volt már gyereke. Ezzel szemben többnyire az 1,62 méternél alacsonyabb nők voltak családanyák, a magasabbak még mindig a párválasztás előtt álltak.
A felmérés szerint tehát a magasabb férfiaknak könnyebben sikerült megtalálniuk a "másik felüket" mint az alacsonyabbaknak, és saját magasságuk fordítottan volt arányos a kiválasztott hölgy magasságával.

A köztudattal ellenkező eredmények

Nettle professzor azt állítja, a vizsgálat megkezdésekor abból az alapgondolatból indultak ki, hogy a férfiaknak sokkal fontosabbak a fizikai tulajdonságok, tehát a vizsgált személyeknek a hölgy magasságát is fontosnak kellett volna tartaniuk. A köztudat szerint a nők azok, akiknek a státus és a belső tulajdonságok lényegesebbek a külsőnél vagy a magasságnál, de ez az állítás sem igazolódott be: a hölgyeknek legalább annyira fontos a társuk magassága, mint például a férfiaknak a választott hölgy külseje.


Az ideális pár?Az ideális pár?
Az elméletet kiegészíteni látszik az az állítás is, amely szerint az alacsonyabb nők termékenyebbek magasabb társaiknál. Ők ugyanis korábban érik el a pubertás kort, hiszen addig, amíg egyes nők szervezete magasságban fejlődik, addig mások teste belsőleg érik. A magasabbak nők párválasztási helyzete azért is előnytelenebb, mert a közízlés szerint a férfinak legalább olyan magasnak kell lennie, mint párjának, ezért sokkal kisebb esélyük van magasságban és lélekben is hozzájuk illő társat találni.

Belénk nevelt sztereotípiák

A kutatást végző tudósok szerint ez az elmélet nem ellenkezik a fejlődéstannal sem, ugyanis több biológus vallja azt, hogy a magasság és a szaporodási siker összefügg.Mások viszont úgy tartják, az elmélet kulturálisan meghatározott tudáson alapul, ezért nem feltétlenül sikeres.

Adam Eyre-Walker, a brightoni egyetem Fejlődéstani Kutatóközpontjának szakembere szerint az elmélet buktatója az, hogy kizárólag angolokon végezték el, tehát a vizsgált személyeken erőteljesen érezhető az angol kultúra hatása. Angliában ugyanis úgy nevelik a gyerekeket is, hogy párválasztáskor a férfiaknak magasabbnak, a lányoknak alacsonyabbnak kell lenniük. A szakember szerint az is lehetséges, hogy a férfiak egymás között is versengenek magasság tekintetében, ezért lehetséges, hogy a nők tulajdonképpen nem a magasabb, hanem a magabiztosabb, határozottabb férfiakat kedvelik. Eyre-Walker szerint az önszuggesztió legalább annyira befolyásolhatja a párválasztás nehézségét, mint a testsúly vagy testméret.

Forrás: bbc

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS