2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az izmosabb férfiaknak gyengébb az immunrendszerük, de több a nőjük

2009. szeptember 12. 11:21, utolsó frissítés: 11:31

Miért nagyobbak a férfiak izmai, mint a nőké? És főleg: mire mennek velük, ha már nem kell bunkósbotozni?Miért nagyobbak a férfiak izmai, mint a nőké? Egyrészt azért, mert az ő dolguk a harc és a vadászat. Másrészt valószínűleg azért is, mert a nők azokat a férfiakat kedvelik, akik jól csinálják ezt a két dolgot, és ezért az izmos férfiakhoz vonzódnak.Persze a bunkósbot óta sok minden változott, de mindkét jelenség - felvenni a harcot a velünk egyneműekkel, illetve imponálni a másik nemnek - érvényes ma is. A szexuális kiválasztás néven ismert evolúciós folyamat a szarvasoknak agancsot, a pávának díszes tollakat adott, és a Pittsburgh Egyetem és a California Egyetem kutatói, William Lassek és Steven Gaulin szerint a férfiember is így szerezte izmait.

Adataik abból az amerikai egészségügyi és táplálkozási felmérésből származnak, amelynek során 12 ezer személyt követtek hat éven át. Innen derült ki, hogy a férfiaknak
50%-kal több kalóriára van szükségük,

mint a nőknek, akkor is, ha azonos tevékenységet végeznek. Ugyanakkor az izomtömeg a szükséges kalóriamennyiség legfontosabb meghatározója - az izomzat fontosabbnak bizonyult, mint a foglalkozás vagy az elhízás mértékét mutató testtömeg-index.

A nagyobb kalóriagény mellett még van az izmos férfiaknak egy jelentős hátránya: azt eddig is tudtuk, hogy a férfiak immunrendszere gyengébb, mint a nőké, de az csak most derült ki, hogy minél izmosabb valaki, annál gyengébb az immunrendszere.

Persze nem csak hátrányok vannak. Minél izmosabb egy férfi,


annál több szexuális élményben

van része (legalábbis saját bevallás szerint): az izmosabbak több szexuális együttlétről számoltak be mind az utóbbi évben, mind életük során, mint vékonydongájú embertársaik. Ráadásul az első szexuális együttlétükre is hamarabb került sor.

Ennek egyik oka lehet, hogy az izmosabbak megfélemlítik gyengébb vetélytársaikat - de egy olyan társadalomnak, amely meglehetősen korlátozza az elbizonytalanítás extrémebb formáit (nem verekednek össze a nők felett), ésszerűbbnek tűnik az a magyarázat, hogy a nők az izmosabbakat választják.

Ezt a mindennapi megfigyelést korábban már tudományos igényű kutatások is bizonyították.


Mivel az izmoknak ilyen nagy ára van,

dr. Gaulin arra a következtetésre jutott, hogy evolúciós harc zajlik a természetes kiválasztás és a szexuális kiválasztás közt. Ebben a kompenzációs folyamatban a visszafogott metabolizmus hosszú élettartammal kecsegtet, míg a felpörgetett metabolizmussal felpumpált izmok rövidebb élettartamot, de gyakoribb párosodást kínálnak.

A távoli múltban az izmosabb férfi rövid távon gyakrabban párosodhatott, viszont a vékonyabbak hosszabb élettartamuknak köszönhetően beérhették őket életük végéig a párosodások száma tekintetében.

A modern kor azonban egyértelműen az izmos férfiaknak kedvez: a gyengébbeket védelmező törvények ugyanis azt is valószerűtlenné teszik, hogy az erősebbek hamarabb otthagyják a fogukat a nőkért folyó állandó küzdelemben, ráadásul az orvostudomány fejlődésével gyengébb immunrendszerük sincs kitéve annyi végzetes fertőzésnek és kórnak.Forrás: The Economist

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS