2020. január 28. keddKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csíkszereda emlékezik

szerk. 2002. augusztus 10. 19:48, utolsó frissítés: 19:48

#b#[Fotóriport]#/b#Orbán Balázs idején Csíkszereda még csak két utcából állt, éppen ezen régi utcák egyikét ítélte halálra -- a városközpont több más utcájával együtt -- a hetvenes évek közepén a szisztematizálási terv. A most nyílt kiállítás egy felszámolt kisvárosnak állít emléket.

Csíkszeredát emlegetve már anekdota-számba megy Orbán Balázs azon megjegyzése, hogy ez "egy oly gyarló kicsiny helység melynél nagyobb s városiasabb küllemű Csíkban akárhány van." És valóban akkoriban Csíkszereda még csak két utcából állt, amelyek egy T alakot alkottak.
Éppen ezen régi utcák egyikét ítélte halálra - a városközpont több más utcájával együtt - a hetvenes évek közepén a Ceausescu házaspár és szisztematizálási mániájuknak köszönhetően több mint kétszáz lakóház és középület tűnt el örökre. Helyükön ma betonrengeteg áll.
Az Emlékképek a XX. századból elnevezésű kiállítás második kiadása, A mi utcánk címmel a lerombolt házaknak és lakóiknak, egy felszámolt kisvárosnak állít emléket. A kiállítást a Szakszervezetek Művelődési Házában a Csíki Műemlékvédő Egyesület szervezte és augusztusban tart nyitva.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS