2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

OMFG: Rövidítések, amiket jó ismerni

2009. augusztus 20. 09:53, utolsó frissítés: 09:58

Egy-egy betűkombinációban több találékonyság és humor rejlik, mint gondolnánk, de van, ami veszélyt hordoz. Betűszavak a kávéhiánytól a cyberszexig. #b#[kommentekkel]#/b#Minden kommunikációs eszköznek megvan a maga sajátos nyelvezete, és ez kiváltképp igaz az üzenőszolgáltatásokra (Yahoo messenger, ICQ, AIM stb.) és az sms-ekre. Mindkettőnél fontos tényező a tömörség - egyiknél a sebesség, másiknál a maximum 160 karakternyi hosszúság miatt, így érthető, hogy a felhasználók gyakran használnak rövidítéseket.

Az olyanok, mint a BRB (Be Right Back - Mindjárt visszajövök), LOL (Laughing Out Loud - Hangosan nevetek), OMG (Oh My God - Istenem!), ASAP (As Soon As Possible) vagy a magyar nm (nincs mit) már alapszavaknak számítanak, de az újkeletű rövidítések tára többezer tételt tartalmaz. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat, amit jó ismerni.

OMGOMG

A leggyakrabban használt rövidítések közül a GR8 (Great - Nagyszerű), a L8R (Later - Később), NP (No Problem - Semmi gond), BTW (By the Way - Egyébként), RBTL (Read Between the Lines - Olvass a sorok közt) TMI (Too Much Information - Túl sok infó), XOXO (Hugs and Kisses - Ölellek és puszillak) kötelezőek, de a DILLIGAS (Do I Look Like I Give a Shit? - Úgy nézek ki, mint akit érdekel?), IMHO (In My Humble Opinion - Szerény véleményem szerint)és a DBEYR (Don't Believe Everything You Read - Ne higyj el mindent, amit olvasol!) kifejezéseket is érdemes megjegyezni.

Mivel a messenger-szolgáltatásoknál elég gyakoriak az online flörtök és hasonlók, azokkal a rövidítésekkel kezdjük, amiket a tinik használnak, hogy a szülőknek sejtelmük se legyen róla, hogy neadjisten épp cyberszex zajlik.

Az 143 és a 459 egyaránt az I Love You (Szeretlek) rövidítése, az 182 pedig értelemszerűen azt jelenti: Gyűlöllek (I Hate You). A 420-as számot viszont a marihuána helyett használják. A kódrendszert ismerő tinik több módszerrel is tudják figyelmeztetni csevegőpartnerüket, hogy szülő van a környéken: a CD9 (Code 9) ezt fedi, akárcsak a P911, a POS jelentése pedig Parent Over Shoulder (Szülő a hátamnál).

Ha már tiszta a terep, jönnek az ártatlanabb kérdések: ASL (Age/Sex/Location - Kor/Nem/Lakhely), MorF (Fiú vagy lány), SorG (Straight or Gay). Aztán már lehet, hogy a bananaról (pénisz) és a kittyről (vagina) szól a beszélgetés, és felmerül a kérdés: DUM (Do You Masturbate - Szoktál önkielégíteni?), RU/18 (Elmúltál 18?) vagy RUH (Are You Horny? - Fel vagy izgulva?). Olyan kérés is lehet, hogy TDTM (Talk Dirty To Me), GNOC (Get Naked On Camera - Vetkőzz le), NIFOC (Naked In Front of Computer - Meztelenül a számítógép előtt).

OMG, WTFOMG, WTF

Ezek azok a rövidítések, amelyeknek az értelmét nem jó munkaidőben keresni (NSFW - Not Safe For Work). Egyébként a nem munkához kapcsolódó, de munkahelyi mailcímre küldött levelek subjectjébe illik beírni: NWR (Not Work Related - Nem munkához kapcsolódó). Szintén levelezésekben használják a NRN (No Reply Necessary - Nincs szükség válaszüzenetre) és a TWIMC (To Whom It May Concern - Az illetékes figyelmébe) rövidítéseket. Az OTP (On The Phone - Megbeszéljük telefonon), a TIA (Thanks is Advance - Előre is köszönöm) ismerete kötelező, de azt is jó tudni, hogy mit akar, aki azt pötyögi be, hogy WIIFM (What's In It For Me - Nekem hol éri meg?).

A viccesebb munkahelyi beszólások ismerete már nem elvárás, ezek közül a GMTA (Great Minds Think Alike - A lángelmék egyformán gondolkodnak), a HIOOC (Help, I'm Out Of Coffee - Segítség, elfogyott a kávém!), a WOMBAT (Waste Of Money, Brains And Time - Pénz-, agy- és időpocsékolás) és az SSDD (Same Shit, Different Day) a kedvenceink.

OMG, WTF, BBQOMG, WTF, BBQ

A magyar nyelvben még koránt sincs ennyi és ilyen típusú rövidítés, mi csak olyanokat használunk, hogy m1 (mindegy), skh (semmi közöd hozzá), hp (hisztis pi**). Ezen kívül gyakori a fiatalok körében a betűk számokra cserélése a formai hasonlóság elve szerint, például az 4n3tt3 olvasata Anette.

A messengerezők körében nagyon elterjedtek az olyan rövidítések, mint a vok (vagyok), tom (tudom), h (hogy), és az olyan furcsa képződmények, mint a "szercsi van", ami annyit tesz, hogy "szeretlek". Akinek pedig segítségre van gyereke (kistestvére, tanítványa, stb.) üzeneteinek dekódolásához, a neten jó néhányszótárat talál.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS