2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

On-line terápia azoknak, akiket az álmatlanság gyötör

2009. augusztus 14. 16:09, utolsó frissítés: 2009. augusztus 17. 17:42

Egyetlen géntől függ, hogy mennyit alszunk. És egy netes módszertől is. Jótanács: ébredés után keljünk fel, és 15 percig ne feküdjünk vissza.

Az emberek alvásigénye egyetlen genetikai mutációtól függhet – állítják amerikai kutatók a Science tudományos magazin pénteki számában megjelent tanulmányukban. A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatóinak bejelentése szerint azonosítottak egy gént, amely az egyes emberek optimális alvási hosszát szabályozza. Úgy vélik, ez megmagyarázza, miért ébred hatórányi alvás után az egyik ember kipihenten, míg a másik ugyanennyitől majd eldől az álmosságtól.


Szerencsés mutáció


A vizsgálatok során rábukkantak egy 69 éves nőre és 44 éves lányára, akiknek jóval kevesebb alvásra volt szükségük, mint nyolc és fél óra, amennyit az orvosok a hosszú távú egészséghez szükségesnek tartanak. A genetikai elemzés a nőnél és lányánál is mutációt jelzett a DEC2 jelű génben, melyet korábban összefüggésbe hoztak az ember napi ritmusának szabályozásával.

A kutatók ezután a tárolt több mint 250 DNS-mintában is ellenőrizték a génváltozat jelenlétét, ám egyikben sem fordult elő. Következő lépésként a Ying-Hui Fu neurológus által vezetett csoport állatmodelleket hozott létre génmódosítással: olyan muslicákat és egereket, melyek az adott mutációt hordozták.

A muslicák aktivitása és az egerek agyi hullámainak mérése igazolta, hogy a mutációval élőknek kevesebb alvás is elég a feltöltődéshez. Fu szerint a modellek páratlan lehetőséget kínálnak a különböző alvási időtartamok hatásának vizsgálatára.

Ugyanez a csoport fedezett fel 2001-ben egy genetikai mutációt, amely elcsúsztatja hordozója alvási-ébrenléti ritmusát: este fél nyolckor már aludni térnek, ám hajnali fél négykor már ébren vannak.

<i> Fotó: Flickr, Bubby</i> Fotó: Flickr, Bubby


30 millió amerikai nem tud aludni

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének (NIH) álláspontja szerint egy felnőttnek hét-kilenc óra napi alvásra van szüksége ahhoz, hogy hosszútávon egészséges maradjon. Ha rendszeresen kevesebbet alszik valaki, az növeli az egészségügyi problémák kockázatát, beleértve a memória romlását és az immunrendszer gyengülését is. Egy 2006-os tanulmány becslése szerint mintegy 30 millió amerikai szenved krónikus álmatlanságban és további milliókat érintenek más alvászavarok.

Nem csoda, ha sok szakmabeli próbál az álmatlanságra valamiféle tömeges megoldást találni. Egy újabb módszer alapja az internetes terápia.


Már nem számít őrültségnek

Két nemrég nyilvánosságra hozott kutatás szerint elképzelhető, hogy az álmatlanság bizonyos speciális, a kognitív viselkedésterápián alapuló webes programok segítségével online kezelhető. "Tizenöt évvel ezelőtt az emberek őrültségnek tartottak volna egy távolsági terápiát" – mondta a téma kapcsán Bruce Wampold, a Wisconsin Egyetem pszichológus professzora.

"De mikor egyre több mindent – beleértve a társadalmi kapcsolatokat is – bonyolítunk le elektronikus úton, egyre több terapeuta gondolja úgy, hogy ez hatékony módja lehet annak, hogy szolgáltatásokat nyújtson" – tette hozzá.

Az első, az álmatlanság online kezelésére vonatkozó tanulmány még 2004-ben készült, de akkor azt a nem túl biztató eredményt hozta, hogy mind a programot igénybe vevőknél, mind a kontrollcsoportban azonos mértékben javultak a mutatók. A két legújabb, egy amerikai és egy kanadai kutatás szerint azonban a programok valóban hatékonyak lehetnek.

A virginiai vizsgálat során a páciensek több hétig vezettek alvási naplókat, aminek alapján a program kiszámolta, hogy mennyi időt szabad alvással tölteniük. Vagyis első körben korlátozták azt az időt, amit a páciens az ágyban tölthetett. A cél az volt, hogy konszolidálják az alvást, aztán pedig fokozatosan növeljék az idejét – vagyis ugyanazt a technikát alkalmazzák, amit általában a személyes terápia során is használnak.


Nincs tévézés az ágyban!

Az összesen 9 hétig tartó „kezelés” során a páciensek többek között olyan tanácsokat kaptak, hogy ha felébredtek, keljenek ki az ágyból, és legalább 15 percig meg se próbáljanak visszaaludni, ne nézzenek tévét vagy ne dolgozzanak az ágyban, és ne igyanak kávét a délutáni órákban. Megpróbálták megtanítani őket, mit kezdjenek az olyan aggasztó gondolatokkal, mint pl. az, hogy nem bírják tovább csinálni 8 óra folyamatos alvás nélkül.

A 45 felnőtt bevonásával végzett kutatás eredmény szerint a programot használók körében javult az alvás minősége és mennyisége. A kanadai kutatásban összesen 118-an vettek részt, és a használók 25%-a számolt be javulásról, míg a kontrollcsoportban csak 4% állította ugyanezt.

Forrás: MTI, AP, NY TIMES

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS